Mexické drogové gangy zastrašují média a pokračují ve vraždění

Mexiko - V Mexiku vybuchly před dvěma budovami největší televizní stanice Televisa ve městech Monterrey a Matamoros nálože. Nikdo nebyl zraněn. Pokud se novináři zajímají o korupci a obchody drogových kartelů, je pro ně Mexiko jednou z nejnebezpečnějších zemí. Jen minulý měsíc někdo unesl tři žurnalisty. Televisa proto zrušila svůj investigativní pořad. Boje mezi drogovými gangy si o víkendu vyžádaly dalších 14 obětí.

Při incidentech v mexickém Ciudad Juárez u hranic s USA, které je nechvalně známo násilnými střety mezi drogovými kartely, bylo v neděli zabito 14 lidí. Při přestřelce v centru města byli zastřeleni čtyři lidé, dalších pět bylo zraněno. Na soukromé oslavě ozbrojené komando postřílelo šest lidí a policie také objevila těla čtyř mužů nesoucích známky mučení.

V Mexiku v posledních letech sílí drogová válka. Od prosince 2006, kdy nastoupil do úřadu prezidenta Felipe Calderón, který do akce proti drogovým kartelům povolal armádu, bylo při násilnostech zabito už přes 28 000 lidí. Smutný primát připadá právě na pohraniční Ciudad Juárez, kde zemřelo 5500 osob; jen od začátku letošního roku zaznamenala policie ve městě, kde žije 1,3 milionu obyvatel, 1860 obětí.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Ti, kteří s mafií nechtějí mít nic společného, žádají o ochranu svatou smrt. Nový náboženský kult vycházející z křesťanství se násilím zmítanou zemí rychle šíří. „Narkobaroni jsou většinou římští katolíci a my s nimi nemáme nic společného. K nám se dávají jejich oběti. Žádáme, aby státy drogy zlegalizovaly. Jedině tak kartelům seberou obživu a ukončí toto vraždění,“ říká kněz kultu svaté smrti David Romo.

Podobné návrhy ale vláda okamžitě odmítá. Armáda, která na mnoha místech nahradila zkorumpovanou policii, slibuje, že brzy zasadí organizovanému zločinu citelné rány.

Kult svaté smrti
Zdroj: ČT24