Portál informující o požárech lesů u Černobylu byl uzavřen

Moskva - Žár a dusno v Moskvě možná brzy skončí. K ruské metropoli se blíží velká bouře, která v Petrohradu a okolí lámala stromy, nechala na sto tisíc lidí bez proudu a zastavila provoz na železnici. V Moskvě už klesly teploty skoro ze čtyřiceti na 25 stupňů. Požáry na západě Ruska hoří zhruba na čtvrtině původní plochy. Ministerstvo pro mimořádné situace ale dalo podle listu Kommersant zavřít internetové stránky Ruských lesů, které informovaly o požárech v oblastech zamořených radioaktivitou z Černobylu. Podle úřadu žádné riziko nehrozí.

Internetová stránka správy ruských lesů, která před deseti dny informovala veřejnost o požárech v brjanských lesích znečištěných po havárii v černobylské jaderné elektrárně v roce 1986, byla prý uzavřena z technických důvodů. Podle dnešního vydání listu Kommersant se tak ale stalo na pokyn ministra pro mimořádné situace. Ruští ekologové hovoří o cenzuře; stránka lesů podle nich podávala o požárech přesnější zprávy než úřady. Ministerstvo pro mimořádné situace dnes ujistilo, že v černobylské oblasti žádné požáry nejsou a také jinde se jejich rozsah snižuje.

„Šéf ministerstva pro mimořádné situace Sergej Šojgu v pátek vyzval ministerstvo vnitra, aby se 'vypořádalo' s webem, na kterém se objevila 'lživá informace o požárech v místech znečištěných černobylskou havárií v Brjanské oblasti'. Hned po ministrově vyjádření stránku zavřeli 'kvůli technickým pracím' a od neděle je zcela nedostupná,“ konstatoval Kommersant.

Web ještě 6. srpna informoval, že v lesích zasažených po Černobylu zuří 28 požárů na ploše 269 hektarů.

Podle listu se zablokování stránky u jejího správce v neděli ráno domáhal nejmenovaný policejní generál, správce však odmítl, protože místo pokynu z ministerstva vnitra dostal jen e-mail z bezplatné schránky elektronické pošty.

Ekologové: Úřady nechtějí informovat o rozsahu pohromy

Ekologové nepochybují, že stránka byla uzavřena na pokyn ministerstva pro mimořádné situace, které se prý snaží zamaskovat skutečný rozsah pohromy. Podle ruské odbočky Greenpeace byly tři velké požáry v lesích silně znečištěných radioaktivitou vidět i na snímcích z vesmíru, nemluvě o menších požárech. „Ministerstvo ucpává ústa těm, kdo vědí, co se děje,“ tvrdí Vladimir Slivak z organizace Ekozaščita, podle něhož jsou lesníci nejlépe obeznámeni se situací v terénu.

Odpovědnost za uzavření stránky dosud na sebe žádný úřad nevzal.

Moskva se připravuje na bouři

V noci na dnešek přišla na severozápad Ruska studená fronta, která vyvolala prudké bouře. Ty podle úřadů způsobily velké škody. Vichry kácely stromy a připravily o dodávku elektřiny asi 100 000 lidí. Fronta postupuje k Moskvě. Premiér Vladimir Putin vyzval k mobilizaci a přípravě příslušných institucí na příchod bouřek. „V Moskvě se očekávají silné přeháňky, krupobití a vichry o rychlosti až 28 metrů za vteřinu,“ uvedla ruská meteorologická služba.

Medvěděv vyzval podnikatele k pomoci s obnovou

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv požádal ruskou podnikatelskou elitu, aby pomohla při rekonstrukci a nové výstavbě vesnic zničených lesními požáry. Velcí byznysmeni, jejichž majetek většinou pochází z kontroverzní privatizace 90. let, okamžitě slíbili přispět značnými finančními částkami.

Medvěděv o životě na venkově:

„Upřímně řečeno, život tam nebyla žádná procházka růžovým sadem ani před požáry. A teď tam všechno shořelo. V příštích několika letech se se sběrem hub a lesních plodů nedá počítat.“

Medvěděv si ruskou podnikatelskou smetánku pozval do své letní rezidence v Soči na břehu Černého moře. Pozvání neodmítli například Oleg Děripaska, který vlastní největší hliníkárenskou firmu světa Rusal, nebo Vladimir Potanin, hlavní akcionář niklových dolů Norilsk Nickel. „Vzhledem k tomu, jak tento problém vnímá veřejnost, a také vzhledem k rozsahu katastrofy, mám za to, že bychom si mohli popovídat o tom, jak se podnikatelé budou podílet na řešení následků,“ řekl Medvěděv.

A podnikatelé, které většina ruské veřejnosti považuje za zbohatlíky a oligarchy, se nenechali dlouho pobízet a před prezidentem se předháněli ve slibech. Medvěděvovi odpověděl Děripaska, který slíbil, že z vlastní kapsy postaví 50 nových domů. Vladimir Jevtušenkov, šéf ropné a telefonní společnosti Sistema, zase prohlásil, že na rekonstrukci spálených domů přispěje částkou kolem 655 000 dolarů (skoro 13 milionů korun).