Rusko bojuje s následky požárů

Moskva - Ruský prezident Dmitrij Medvěděv si na dovolenou do Soči pozval oligarchy a požádal je, aby pomohli s obnovou venkova kolem Moskvy, který spálily požáry rašeliny. Nejmajetnější tváře země, které často zbohatly na neprůhledné privatizaci z devadesátých let, podobné výzvy obvykle radši poslechnou.

Požáry zviditelnily chudobu ruského venkova. Lidé žijí z toho, co si vypěstují na zahrádce, a z lesních plodů a hub, které nasbírají. Ty jsou teď na několik let jako zdroj obživy nadobro ztracené. Plameny za tuto letní katastrofu, která byla nejhorší za 130 let záznamů, pohltily na dva tisíce domů. Uhořelo padesát lidí, ale stovky a možná tisíce podlehly vedrům.

Dimitrij Bulgakov, náměstek ministra obrany:

„Denně pomáhá lokalizovat a hasit požáry osm a půl až deset tisíc vojáků a také tisíc jednotek technických praporů.“

Rusko řeší požáry (zdroj: ČT24)

Pomáhat přijelo 155 hasičů z Polska. Jejich technika a ruská hrubá síla kácí nebezpečné stromy s prohořelými kořeny. S každým dalším kmenem odpadává i jazyková bariéra. Polákům ubytovaným v evakuovaném dětském táboře podstrojují kuchařky, a obyvatelé z okolí nevědí, jak jim poděkovat. Do velitelského vozu se satelitní technikou jim nosí například vypěstovanou zeleninu. 

V porovnání s nejhorším obdobím už hoří jen asi čtvrtina plochy, 45 tisíc hektarů. To je asi 500 ohnisek požáru. I po jejich uhašení čeká Rusko horší doba. Oheň a sucho strávily třetinu úrody obilí. Do konce roku se nesmí vyvážet. Spekulacím na domácím trhu pak mají zabránit zvláštní komisaři.