Karadžić se bude opět hájit v Haagu

Haag - Před haagským tribunálem pro bývalou Jugoslávii znovu stane někdejší vůdce bosenských Srbů Radovan Karadžić. Ten sice už poněkolikáté žádal o odklad procesu, soudci to ale v pátek zamítli. Karadžić se před tribunálem zodpovídá z válečných zločinů během konfliktu v Bosně v letech 1992–1995. Obvinění směřují hlavně k obléhání Sarajeva a masakru ve Srebrenici, který nepřežilo osm tisíc bosenských Muslimů.

Radovan Karadžić, který se hájí sám, žádal o odložení procesu kvůli materiálům, které policie zabavila v bytě manželky někdejšího bosenskosrbského generála Radka Mladiče. Jde o desítky audio a videokazet a DVD. Mladić si na nich uchovával jednání a rozhovory s tehdejšími bosenskosrbskými předáky a zástupci armády. Karadžić je dostal k dispozici 4. srpna. „Pokusí se u soudu dokázat, že byl politická osobnost a nerozhodoval o životě a smrti tak, jak rozhodovali jiní za jeho režimu,“ odhadl snahu Karadžiče bývalý srbský velvyslanec v Praze Alexandr Illić.

Podle tribunálu ale bývalý bosenskosrbský prezident v žádosti nepředložil důkaz toho, že by odložení procesu bylo v zájmu spravedlnosti. Soud s Radovanem Karadžičem oficiálně začal loni 9. října. Dopadnout se ho podařilo až po jedenácti letech, které strávil na útěku. Před tribunálem stojí kvůli 11 zločinům včetně genocidy během války v Bosně. Spravedlnosti ale stále uniká velitel bosenskosrbské armády Radko Mladić.

Vydáno pod