Homosexuální páry mohou v hlavním městě Mexika adoptovat dítě

Ciudad de Mexico – Po uznání práva homosexuálního manželství Nejvyšší soud v Mexiku v pondělí rozhodl o tom, že páry s menšinovou orientací mohou v hlavním městě také adoptovat dítě. Soud tak zamítl protest generálního státního zastupitelství proti danému zákonu. Vzhledem k silné pozici katolické církve v Latinské Americe jde o další převratné rozhodnutí během posledního týdne.

Pondělní verdikt soudu nově stanovil, že ani svěření dítěte do péče homosexuálním párům neodporuje ústavě. „Neexistuje velký rozdíl v přístupu k výchově dětí mezi homosexuálními a heterosexuálními rodiči, protože láska nemá co dělat se sexuální orientací,“ přečetl soudce Arturo Zaldivar.

Soud také rozhodl, že homosexuální manželství musí uznat i všechny ostatní mexické státy. Parlament hlavního města Mexika povolil sňatky osob stejného pohlaví a adopce dětí už v prosinci 2009. Proti se však postavilo generální státní zastupitelství a protestovala i katolická církev. Rozhodnutí soudu však nezabránila. „Gayové a lesby mohou ode dneška vytvářet rodiny. Dnes jsme vyhráli bitvu proti všem předsudkům,“ dodal aktivista za práva homosexuálů Daniel Gomez.

V Latinské Americe je rozšířenější formou soužití párů stejného pohlaví registrované partnerství. Homosexuálové a lesby ho mohou uzavřít v Uruguayi, Kolumbii, argentinském Buenos Aires a v jednom z mexických států.