V Mexickém zálivu začala sezona lovu krevet

Washington - V Mexickém zálivu postiženém ekologickou katastrofou začala sezona lovu bílých krevet. Přestože vláda Spojených států prohlásila, že ryby a mořské plody vylovené ze zálivu jsou zdravotně nezávadné, mnoho lidí o jejich kvalitě pochybuje. Bílé krevety jsou oblíbenou pochoutkou v amerických restauracích a jejich lov vytváří podmínky až pro čtrnáct tisíc pracovních míst.

Podle největšího producenta krevet v USA Deana Blancharda na moře vypluly čtyři lodi určené k lovu krevet. Celkově jich má 1400. Blanchard také sdělil, že do sítí se dostává i ropa. „Rozhodí sítě, najdou ropu a znovu rozhodí sítě v čistších vodách,“ řekl. Lodi vypluly poté, co louisianská komise pro rybolov prohlásila novou rybolovnou sezonu za zahájenou.

Bílé krevety jsou větší než hnědé a kuchaři více vyžadovány. Vláda nyní povolila lov krevet i přes velké množství ropy, které z poškozeného vrtu do zálivu uniklo. „Jsem rád, že mohu být znovu doma. Přál bych si, aby krevet bylo více, ale to se časem zlepší,“ řekl jeden z lovců krevet.

Americký ministr obchodu Gary Locke:

„Absolutně důvěřuji kvalitě mořských plodů z Mexického zálivu. Testuje se, zda ryby a mořské plody pocházejí z federálních či státních vod.“




Více než pětina federálních vod zálivu ale zůstává pro rybolov uzavřena. Z poškozeného vrtu uniklo od 22. dubna do poloviny července, kdy se únik podařilo zastavit, asi 780 milionů litrů ropy.