Letní přestávka skončila, proces s Karadžičem pokračuje

Haag – Dotazováním svědků na obléhání a ostřelování Sarajeva pokračoval dnes v Haagu po letní přestávce proces s někdejším vůdcem bosenských Srbů Radovanem Karadžičem. Ten se pokračování procesu pokusil neúspěšně oddálit. Žádal od tribunálu více času, aby se mohl seznámit s nahrávkami někdejšího velitele bosenskosrbské armády Ratka Mladiče. V žádosti o odklad uvedl, že 4. srpna obdržel 93 audiokazet a deset videokazet, dvě CD a osm DVD a že nemá dostatek času materiál prostudovat.

Karadžić, který se před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu hájí sám, je obžalován z genocidy a válečných zločinů.

Během 43měsíčního obléhání Sarajeva bosenskosrbskými jednotkami, které začalo v roce 1992, přišlo o život na 12 tisíc lidí. Někdejší vysoký vojenský představitel pozorovatelské mise OSN Richard Mole dnes vypověděl, že bombardování bylo ke konci roku 1992 tak intenzivní, že ho bylo obtížné zaznamenat do určených formulářů a pozorovatelé museli psát i na zadní stranu dokumentů.

„Intenzita útoku těžkého dělostřelectva, který se soustředil v oblasti Otiš, byla neuvěřitelná.“

Karadžić byl dopaden v červenci 2008 v Bělehradě po 13 letech ukrývání. V Haagu čelí jedenácti obžalobám z genocidy, válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Podle prokurátorů stál za etnickými čistkami oblastí, ve kterých žili Muslimové (dnes Bosňáci) a bosenští Chorvaté. Karadžić všechna obvinění odmítá. Podle posledních odhadů zahynulo během bosenské války v letech 1992-1995 přes 100 000 lidí.

Proces s Karadžičem začal loni 26. října, ale byl přerušen do 1. března, protože ho obžalovaný bojkotoval. Argumentoval tím, že neměl dost času prostudovat spisy obžaloby a připravit si obhajobu. Od té doby podal již několik žádostí o dodatečný čas k prostudování soudních materiálů.

Mladić během občanské války v Bosně a po ní tajně zaznamenal své rozhovory se srbskými a bosenskosrbskými politiky a vojenskými představiteli. Nahrávky letos v únoru při domovní prohlídce domu Mladičovy rodiny zabavila srbská policie.