Pondělní výbuch v bukurešťské porodnici má už čtvrtou oběť

Bukurešť - Počet novorozenců, kteří zahynuli v důsledku pondělního výbuchu v jedné z bukurešťských porodnic, stoupl na čtyři. Exploze a požár, pravděpodobně od elektroinstalace, zabily v pondělí večer na jednotce intenzivní péče tři nedonošené děti, osm dalších vážně popálily na více než 50 procentech těla. Zraněné jsou taky dvě ženy ve vysokém stupni těhotenství. Prokuratura zjišťuje přesnou příčinu neštěstí a jeho viníky. Rumunský ministr zdravotnictví Cseke Attila označil neštěstí za jednu z nejtemnějších tragédií v historii rumunského zdravotnictví.

Exploze nastala v pondělí večer na druhém patře nemocnice ve čtvrti Giuleşti na severozápadě rumunské metropole. Hustý dým se pak rozšířil na jednotku intenzivní péče pro předčasně narozené děti.

Novorozenec, který zemřel dnes brzy ráno, měl popáleniny na 80 procentech těla. Od narození navíc trpěl srdečními problémy. Sedm dalších dětí, které se narodily předčasně, je nadále ve vážném stavu s popáleninami na padesáti procentech povrchu těla. Do okolních nemocnic bylo převezeno 53 dětí a 61 žen, některé s porodními bolestmi.

V Rumunsku hořela porodnice (zdroj: ČT24)

Totožnost novorozenců, kteří zemřeli při požáru, bude muset být podle ministerstva zdravotnictví zjištěna pomocí testů DNA. Plameny totiž roztavily plastové náramky s jejich jmény.

Porodnice, kde se neštěstí stalo, patří v rumunské metropoli mezi ty s nejlepší pověstí. Děti tu na svět přivedlo mnoho žen z prominentních kruhů.

Neštěstí v porodnici připomnělo problémy rumunského zdravotnického systému, který trpí nedostatkem financí a personálu. Tisíce doktorů odjely v uplynulých letech za lepšími výdělky do zahraničí a nemocnice si kvůli rozpočtovým škrtům nemohou dovolit najímat nové síly.