Karzáí chce z Afghánistánu vykázat bezpečnostní agentury

Kábul - Afghánský prezident Hamíd Karzáí hodlá v brzké době dekretem vykázat ze země soukromé bezpečnostní agentury. Budou mít na odchod čtyři měsíce, pak bude jejich působení v Afghánistánu považováno za ilegální. Výjimku bude mít jen stráž ambasád a nevládních organizací, ale nesmí opustit střežený komplex. Bezpečnostní společnosti jsou přitom důležitou součástí systému mezinárodních sil v zemi. NATO používá privátní ochranky na ostrahu konvojů i základen.

Pentagon, který patří k hlavním klientům těchto služeb, význam Karzáího oznámení nebere příliš vážně. Podle něj diskuse s vládou na toto téma pokračují. „Nevěřím, že by bylo přijato takovéto rozhodnutí,“ prohlásil mluvčí Pentagonu David Lapan.

K práci v Afghánistánu se registrovalo 52 afghánských i zahraničních firem, mnoho dalších tam ale působí bez povolení. V tomto sektoru pracuje v Afghánistánu asi 40 tisíc lidí. Společnosti často spolupracují s mezinárodními vojenskými silami, Pentagonem, agenturami OSN, nevládními organizacemi či západními médii. Většinu jejich zaměstnanců tvoří Afghánci, jelikož v nich mají obvykle výrazně větší příjmy. Kromě bezpečnostních služeb ale poskytují například také výcvik afghánským vládním silám.

Karzáí tyto agentury často obviňuje, že dublují práci afghánských bezpečnostních sil a mrhají cennými fondy potřebnými na školení armády a policie.