Testy DNA vyvrátily Fischerovo otcovství filipínské dívky

Reykjavík - Testy DNA odebrané z exhumovaných ostatků šachového šampiona Bobbyho Fischera vyvrátily jeho otcovství devítileté filipínské dívky Jinky Youngové. Vleklý spor o Fischerovu pozůstalost ale přesto nekončí. O dva miliony dolarů se přihlásila jeho bývalá manželka, dva synovci a americká vláda, která tvrdí, že jí Fischer dlužil na daních. Spor projednává soud v Reykjavíku, řízení by mělo pokračovat v září. Geniální šachista zemřel před dvěma lety na Islandu, aniž po sobě zanechal závěť.

Fischerova filipínská milenka Marilyn Youngová prohlašovala, že šachista je otcem její devítileté dcery Jinky. Nejvyšší soud v Rejkjavíku proto v červnu povolil exhumaci Fischerových ostatků, aby tvrzení prověřil. Youngová soudu předložila důkazy, například společnou fotografii Fischera, Jinky a sebe a pohlednici, kterou Fischer napsal Jinky a podepsal „tatínek“. Testy DNA, jejichž výsledky byly oznámeny v úterý, ale otcovství vyvrátily.

Spor o dědictví teď bude pokračovat mezi Fischerovými synovci a Japonkou, která tvrdí, že byla Fischerovou manželkou. Loni v prosinci islandský nejvyšší soud zrušil rozhodnutí městského soudu, který za právoplatnou dědičku určil Japonku. Ta totiž nebyla schopna podat rozhodující důkaz o uzavření sňatku.

Bobby Fischer

Narodil se v Chicagu, vyrůstal v newyorském Brooklynu. Světovou slávu získal v roce 1972, kdy porazil v boji o titul mistra světa v šachu dosavadního nositele titulu, sovětského velmistra Borise Spasského. Titul Fischer udržel až do roku 1975.

Šachový génius Fischer nezanechal závěť, jeho majetek se odhaduje na dva miliony dolarů (přes 41 milionů korun). Byl jediným americkým šachistou, který v sedmdesátých letech porážel sovětské velmistry. Tou dobou jej oslavovali jako amerického hrdinu.

V devadesátých letech na něj americká vláda vydala zatykač; Fischer tehdy navzdory sankcím proti Jugoslávii hrál v Bělehradě partii s ruským šachovým velmistrem Borisem Spasským. Island mu pak poskytl azyl před americkou justicí.

Fischer žil na Islandu od roku 2005. Zemřel v Reykjavíku v lednu 2008 ve věku 64 let na selhání jater.