Belgičtí sadaři bojují za úrodu dělem

Brusel - Sadařům v Belgii zbývá čtrnáct dní do začátku sklizně jablek a hrušek a bojí se, aby jim nadějnou úrodu na poslední chvíli nezničily kroupy. Spustili proto dělo proti kroupám – zařízení, které podle nich tvorbě ledových kuliček zabrání.

Sadařům v Limburském regionu, který je ovocnou zahradou celé Belgie, přináší provoz děla úlevu od starostí. „Pro nás pěstitele ovoce jsou kroupy katastrofa. Zničí úrodu za pět minut. Pak je to jen na kompot nebo mošt,“ říká sadař Mercoen Debruyn.

Stroj vystřeluje z lahví stlačený plyn a vzduch směrem k hrozícím oblakům. Podle vynálezce se ničivé kroupy vůbec nezačnou tvořit: „Plyn a stlačený vzduch jdou do stroje a ten každých sedm vteřin vypálí tlakovou vlnu. Zamíchá pozitivními a negativními náboji v bouřkovém mraku a to zabrání vzniku krup. Proto se musí dělo spouštět dvacet až třicet minut před příchodem bouřky,“ popisuje vynálezce děla proti kroupám Marnix van Praet.

Belgičtí sadaři používají dělo proti kroupám (zdroj: ČT24)

Jediným nepříjemným vedlejším účinkem revolučního zařízení je velký rámus. Ne všichni v okolí jsou pěstiteli ovoce a ne všichni mají pro ovlivňování počasí pochopení. Jiným ale vynález nevadí. Chválí si, že naopak vědí, kdy mají před deštěm sklízet prádlo ze šňůry. Na každý pád jsou spory jen dočasné. Až bude úroda hrušek a jablek pod střechou, děla se na rok odmlčí.

  • Dělo proti kroupám autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1880/187960.jpg
  • Dělo proti kroupám autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1880/187961.jpg