Bavorskými lesy pobíhají radioaktivní divočáci

Mnichov - Bavorské úřady i tamní myslivci řeší vážný problém. Rozbory masa divokých kanců, ulovených v tamních lesích, ukazují extrémně vysoké hodnoty radioaktivity. Odborníci to dávají do souvislosti s černobylskou jadernou havárií v roce 1986, která nad velkou část bývalého Sovětského svazu i Evropy uvolnila radioaktivní mrak.

Od černobylské havárie uplynulo téměř čtvrt století, její důsledky ale o sobě dávají stále vědět i tam, kde by to nikdo nečekal. „Existují období v roce, kdy se divočáci jen těžko kontaminují. A my se je snažíme střílet právě v tuhle dobu, takže se jejich maso dá jíst,“ popisuje profesionální lovec Andreas Thiermeyer.

Maso každého uloveného zvířete prochází testy na radioaktivitu a čísla jsou výmluvná. Výsledky ukazují až 2 800 becquerelů na kilogram. Bezpečná hranice pro konzumaci je přitom 600 becquerelů na kilo. „Když se urodí moc hub, je kontaminace dost vysoká. Když se ale urodí hodně bukvic a žaludů, je kontaminace mnohem nižší. Množství masa, které se musí vyhodit, se pak pohybuje od 20 do 80 procent,“ vysvětluje ochutnavač jídla Jürgen Hermann.

Půda v lesech v Bavorsku a Bádensku-Württembersku stále obsahuje velké množství cesia-137 z černobylské havárie. Poločas rozpadu cesia je 30 let.

Německá vláda loni vyplatila kompenzace za kontaminované maso ve výši 10 a půl milionu korun. Před deseti lety to bylo jen 620 tisíc korun. Dramatický nárůst odborníci spojují s tím, že se cesium dostalo do vrstev půdy, kde rostou pro divočáky tak oblíbené lanýže.

Radioaktivita v mase divokých prasat není jenom problém německých lesů, ale celé střední Evropy. Odborníci zaznamenali zvýšenou radioaktivitu také u českých kanců. Rekord je z roku 1994, kde v Klatovech zaznamenali 48 000 becqerelů. Je to ale ojedinělé a v poslední době Státní ústav radiační ochrany žádné takové hodnoty nezachytil. V Česku se ale testují řádově jenom desítky vzorků - pro radiační výzkum.

Odpovědnost při prodeji leží na myslivcích, pro něž jsou radiační testy masa drahé - stojí přes tisícovku za kus. Odškodnění za ozářené kusy přitom nedostanou. Zvěřinu jedí nejvíc právě myslivci, a tak Státní ústav radiační ochrany testuje i je. Obsah cesia je u nich vyšší asi o řád než u běžné populace. Podle Ireny Malátové ze Státního ústavu radiační ochrany to jsou ale hodnoty, které by neměly zdraví ohrožovat.

  • Lovec autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1881/188059.jpg
  • V bavorských lesích jsou radioaktivní divočáci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1883/188271.jpg
  • Divočák autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1883/188267.jpg