Bezruký pianista okouzlil Čínu

Šanghaj – Když bylo Liou Wejovi deset let, přišel o obě ruce. Čínský mladík ale na svět nezanevřel a chtěl dál žít normálně jako ostatní lidé. Naučil se proto místo rukou používat nohy. Od 19 let se dokonce začal učit hrát nohama na klavír a dnes ve 23 letech okouzlil svojí hrou na piano v talentové soutěži celou Čínu.

Čína má novou hvězdu, která svým životním příběhem a navíc i uměním okouzlila miliony diváků pořadu Čína má talent (China's Got Talent). Třiadvacetiletý Liou před porotou a diváky v Šanghaji zahrál nohama skladbu Mariage D'amour proslavenou francouzským pianistou Richardem Claydermanem, a probojoval se tak do finálové čtyřicítky.  

Liou přišel o obě ruce v deseti letech poté, co se při hře na schovávanou dotkl drátů vysokého napětí. Když se probudil v nemocnici, zjistil, že mu lékaři amputovali obě ruce. Liou připustil, že chvíle po nehodě byly těžké, snad milionkrát si prý přál, aby to byl jenom sen a on se z noční můry probudil. Pak si ale řekl, že dost bylo nářků. „Pro lidi jako já jsou jen dvě možnosti. Jedna byla vzdát se všech svých snů, což by rychle vedlo k beznadějnému zániku. Druhou pak bylo i bez rukou zabojovat a žít výjimečný život,“ říká Liou. 

Liou Wej:

„Nevím, proč si lidé myslí, že prožívám bolestný život. Jsem šťastný člověk s pestrým životem, jako ostatní mladí lidé.“

Rodiče mu kladli na srdce, aby byl samostatný, začal proto místo rukou používat nohy. Jí s nimi, obléká se, píše. Je výborný sportovec, na škole patřil k nejlepším hráčům ve fotbalovém týmu. 

V devatenácti letech se rozhodl, že si splní dětský sen a naučí se hrát na klavír. Jeho učitel klavíru ale po několika lekcích výuku vzdal. Tvrdil, že není možné, aby někdo mohl na klavír hrát nohama. Liou ale vytrval a dál se učil hrát sám.

Mladík připouští, že hra nohama má své limity, protože jsou prsty na nohou mnohem kratší než ty na rukou. Není proto například možné, aby dokázal zahrát na klávesy, které jsou od sebe dál než jednu oktávu. Výběr skladeb je proto trochu omezený. Díky vytrvalosti a dřině si ale našel Liou svůj vlastní styl hraní nohama, tím teď okouzlil i v televizní soutěži. Diváky v sále zvedl svou hrou na piano ze židlí, porotu ohromil, jednu členku dokonce rozplakal. Jeho vystoupení zaujalo i televizní diváky a fanoušky soutěže na internetu, podobně jako v Británii ve stejné talentové soutěži nepolíbená zpěvačka Susan Boylová.

Liou Wej
Zdroj: ČT24/youtube.com