Zemřel poslední Palestinec zapletený do atentátů v Mnichově

Ammán – Ve středu byl v Ramalláhu pohřben palestinský generál a zakladatel palestinské rozvědky Amín Hindí. Ten zemřel v úterý ve věku 70 let v jordánské nemocnici. Hindí byl poslední Palestinec, který byl údajně zapleten do útoku na izraelské sportovce na olympiádě v Mnichově v roce 1972.

Hindí trpěl rakovinou jater a slinivky břišní. Minulý týden se v Jordánsku podrobil operaci, po níž upadl do kómatu. V úterý pak zemřel. Jeho ostatky byly přepraveny přes západní břeh Jordánu do pásma Gazy, kde byl pohřben. 

Před více než měsícem přitom zemřel třiasedmdesátiletý Muhammad Dáud Údí, zakladatel teroristické skupiny Černé září, který mnichovský útok naplánoval. Údí zemřel počátkem července na selhání ledvin v nemocnici v Damašku. 

Masakr v Mnichově

5. září 1972 během letních olympijských her konaných v Mnichově palestinská teroristická skupina Černé září unesla a následně zastřelila jedenáct izraelských sportovců.

Palestinští extremisté z organizace Černé září, která spadala pod Fatah, obsadili ubikaci izraelské výpravy v olympijské vesnici. Na místě zastřelili dva izraelské sportovce a ostatních devět vzali jako rukojmí.

Únosci požadovali výměnou za rukojmí propuštění 234 palestinsko-arabských vězňů v Izraeli. Při následné přestřelce s policií zemřelo 9 rukojmí, pět teroristů a jeden policista.