Nečas nechce zpochybňovat Benešovy dekrety

Berlín - Petr Nečas nechce zpochybňovat Benešovy dekrety, které odmítají němečtí vysídlenci a na jejichž základě přišli po válce v Československu sudetští Němci o majetek a občanská práva. V česko-německých vztazích je ale podle něj nutné dívat se dopředu. Český premiér to řekl během návštěvy Německé spolkové republiky. Nečas dnes v Berlíně jednal s kancléřkou Angelou Merkelovou hlavně o ekonomických tématech. Setkal se také s německým prezidentem Christianem Wulffem.

Podle Nečase vychází stanovisko české vlády k poválečným dekretům z česko-německé deklarace z roku 1997, která pojmenovávala některé sporné body týkající se rozbití Československa, nacistické okupace a poválečného odsunu Němců.

Petr Nečas:

„Budoucnost našich vztahů má být zaměřena na vzájemnou spolupráci, na budoucnost a na prohlubování vztahů.“

K úmyslu bavorského zemského premiéra a předsedy vládní strany CSU Horsta Seehofera navštívit na podzim Prahu Nečas uvedl: „Pokud mají být tématem jen Benešovy dekrety, pak v takové návštěvě nevidím žádný smysl.“ Merkelová k tomu poté na tiskové konferenci poznamenala, že by byla ráda, kdyby se v dohledné době cesta Seehofera do Prahy uskutečnila. „Ale to je samozřejmě v rukou České republiky a bavorských úřadů,“ dodala.

První oficiální návštěvu bavorského premiéra v Praze ohlásil Seehofer v květnu v Augsburgu na srazu sudetských Němců vysídlených po válce z českých zemí. Přitom tehdy také prohlásil: „Chci zahájit dialog, ve kterém budu hovořit také o Benešových dekretech.“ Dosud oficiální setkání čelných představitelů Česka a Bavorska vždy ztroskotala právě kvůli sporům ohledně dekretů.

Merkelová pochválila Nečasovy reformy

Angela Merkelová také uvítala úsporná opatření Nečasovy vlády. Ten prohlásil, že konsolidace rozpočtů je téma, které v současnosti spojuje německou a českou vládu. „S radostí jsem přijala, že Česká republika s novou vládou se silně orientuje na konsolidaci rozpočtu,“ uvedla kancléřka na tiskové konferenci po setkání s Nečasem, který přijel do německé metropole na svou první návštěvu ve funkci předsedy vlády. „Jsme společně přesvědčeni, že jen solidní finance jsou skutečným základem pro trvalý hospodářský rozvoj,“ dodala Merkelová.

To následně potvrdil i Nečas. „Obě vlády jsou přesvědčeny, že mají jít cestou finanční konsolidace. Cesta pokračování zadlužování není tou správnou, která vede k ekonomické prosperitě a ke stabilitě v Evropě,“ zdůraznil český premiér. Oba politici jsou rovněž přesvědčeni, že je nutné uplatňovat úsporná opatření i navzdory zlepšené hospodářské situaci v regionu.

Česká i německá vláda se chystají v následujících letech výrazně šetřit. Kabinet Merkelové už přijal úsporný balík, který má největší ekonomice Evropské unie pomoci v příštích čtyřech letech ušetřit přes 80 miliard eur (zhruba dva biliony Kč), aby snížila rozpočtový deficit pod tři procenta hrubého domácího produktu, jak požaduje Evropská unie.

Česká vláda zase minulý týden schválila limity státního rozpočtu na příští rok s deficitem 135 miliard Kč. Rozpočtový cíl pro deficit veřejných financí v roce 2011 tak činí 4,6 procenta HDP. Nečasova koalice chce do roku 2016 dosáhnout vyrovnaných veřejných rozpočtů.