Hackeři vědí, jak z vašeho telefonování vytěžit co nejvíce

Praha – Hackerům se zalíbilo i v Česku. Přišli na to, jak zneužívat softwarové telefonní ústředny firem. Podvodníci je přednastaví tak, aby z nich odcházely hovory na drahá telefonní čísla v zahraničí, nejčastěji na Kubu, do Saudské Arábie, Nigérie nebo Libérie. Za každý takový hovor má zřejmě hacker přislíbeno pár haléřů. Celkem si ale přijde na pěknou sumu. Poškozeno už bylo v České republice více než dvacet společností, které tak přišly o miliony korun.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) si myslí, že bude podobných podvodů ještě přibývat. Ústředny jsou totiž často špatně nastavené a nedostatečně zabezpečené. To podvodníkům velice nahrává. Firmy by proto na zabezpečení ústředen neměly šetřit. „Celkem šlo o problém zneužití volání, které operátoři vyčíslili na 24 milionů korun,“ připomíná alarmující částku ředitel sekce státní kontroly Českého telekomunikačního úřadu Jan Ševčík.

Nechtěné volání do exotických zemí však může zaskočit nejenom firmy, ale i jednotlivé majitele mobilů. České telefony totiž začalo prozvánět  číslo začínající +243. Desetimístné číslo sice může navodit dojem, že volá někdo z Prahy, skutečný autor hovoru je ale automat v Kongu.

Hrozby po telefonu (zdroj: ČT24)

Odborník na telekomunikace Jan Lodl

„Když uživatelé udělají tu chybu a zavolají na to číslo zpátky, tak platí sazbu za volání do Konžské republiky, což není úplně malá minutová sazba. V minulosti jsme se mohli setkat s tím, že hovory byly směřovány například do satelitní sítě Inmarsat, kde ty hodinové sazby byly osmdesát korun za minutu.“

Na opětovaný hovor však nikdo nereaguje. Nejčastěji se ozve fax. I tak ale může pouhé vytočení čísla přijít na desítky korun. Operátoři sice velice brzy problematické číslo zablokují, peníze se však tomu, kdo byl podveden, nevrátí.

Telefon
Zdroj: ČT24
Vydáno pod