Kreslený vtip o holokaustu dostal pokutu

Amsterdam - Nizozemský odvolací soud potrestal pokutou muslimskou organizaci za zveřejnění kresleného vtipu zlehčujícího holokaust. Vyplývá z něj, že vyvražďování Židů za 2. světové války je výmysl nebo aspoň Židy zveličovaná událost. Organizace zvaná Arabská evropská liga musí zaplatit    2 500 eur, což je v přepočtu více než šedesát tisíc korun. Soud v Arnhemu ve čtvrtek zrušil rozhodnutí soudu nižší instance, který ligu omilostnil. Podle odvolacího soudu je vtip zbytečně krutý.

Kresba, která byla zveřejněna v roce 2006, zachycuje tábor Osvětim a dva muže hledící na několik mrtvol. Jeden z nich říká: „Musíme se nějak dopracovat k šesti milionům,“ a druhý mu na to odpovídá: „Nemyslím si, že jsou to Židé.“ Historické dokumenty přitom dokazují, že nacisté v koncentračních táborech zabili celkem šest milionů příslušníků židovské národnosti.

Rozsudek kromě pokuty obsahuje také dvouletou podmínku. Soud ve zdůvodnění sdělil, že „Evropský soud pro lidská práva přiznává právu na svobodu projevu velkou váhu a odhodlaně ho chrání, ale zlehčování a popírání holokaustu považuje za výjimku“.

Liga na svou obhajobu sdělila, že neměla v úmyslu zpochybnit holokaust, ale že chtěla poukázat na dvojí metr při hodnocení práva na svobodný projev. Vtip byl zveřejněn několik měsíců potom, co dánský list Jyllands-Posten otiskl karikatury proroka Mohameda a vyvolal tím muslimské protesty v mnoha zemích.

Karikatura proroka Mohameda
Zdroj: ČT24