OSN se snaží urychlit pomoc pro Pákistán

Islámábád – Záplavy v Pákistánu připravily o střechu nad hlavou téměř čtyři miliony a 600 tisíc lidí. Zahraniční pomoc stále přichází pomalu a generální tajemník OSN katastrofu označil za test mezinárodní solidarity. Organizace kvůli pákistánským povodním svolala mimořádné zasedání Valného shromáždění. Tři týdny po katastrofálních povodních se OSN snaží urychlit pomoc pro Pákistán. Generální tajemník organizace přirovnal záplavy k pomalu postupující vlně tsunami.

Na pomoc obětem záplav přijal Pákistán pět milionů dolarů od Indie. Jde o výjimečné gesto mezi dlouhodobě znepřátelenými sousedy. Pomoc přichází i z dalších zemí: Spojené státy zvedly částku na 150 milionů dolarů, Evropská unie dá 180 milionů a dalších zhruba 230 slíbily Německo, Velká Británie a Saúdská Arábie.

Šáh Mahmúd Kureší, pákistánský ministr zahraničí:

„Rozsah katastrofy je obrovský. Je mimo možnosti jakékoli rozvíjející se země, aby to zvládla sama. Doufáme, že se k tomu mezinárodní společenství postaví se vší vážností a poskytne nám veškerou potřebnou podporu.“

„Rozum se zdráhá přijmout plný rozsah této katastrofy. Téměř 20 milionů lidí potřebuje stany, jídlo a naléhavou pomoc. To je víc než množství lidí, které postihly vlny tsunami v Indickém oceánu, zemětřesení v Kašmíru, bouře Nagis a zemětřesení na Haiti dohromady,“ vypočítává generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Organizace vyzvala dárce, aby pro začátek shromáždili na pomoc Pákistánu skoro 460 milionů dolarů. Dosud má přislíbenou pouze polovinu. Pákistánský ministr zahraničí povodňové škody odhadl na 43 miliard dolarů, což je zhruba 860 miliard korun.

Po pomalém začátku začínají klíčoví dárci své příspěvky navyšovat

„Spojené státy zvýší pomoc o 60 milionů dolarů na celkových 150 milionů. Zhruba 92 milionů půjde přímo na projekty OSN,“ přislíbila Hillary Clintonová, ministryně zahraničí USA. Mimořádné zasedání Valného shromáždění a přijatá rezoluce k pákistánským záplavám podle některých komentářů ukazují rostoucí nervozitu OSN i Spojených států z pomalé a vlažné mezinárodní pomoci. Po týdnech vydatných dešťů zůstávají čtyři miliony a 600 tisíc bez střechy nad hlavou. Krize neustává a naopak se stále prohlubuje, protože záplavová vlna pokračuje po řece Indus na jih.