Ruský obchodník se smrtí bude vydán do USA

Bangkok -  Ruský obchodník se zbraněmi Viktor But může být vydán do Spojených států. Rozhodl o tom thajský odvolací soud, a zrušil tak loňské rozhodnutí soudu nižší instance, který americkou žádost o vydání před rokem zamítl. Dnešní soudní rozhodnutí musí být vykonáno do tří měsíců. V USA zřejmě bude But souzen za spiknutí s cílem zabíjet Američany a podpořit teroristy. V případě, že mu bude dokázána vina, může dostat doživotí.

Třiačtyřicetiletý But tvrdí, že obvinění proti němu jsou neopodstatněná. Zatčen byl roku 2008 v bangkockém luxusním hotelu s pomocí amerických agentů, kteří se vydávali za nákupčí zbraní pro ultralevicové Ozbrojené revoluční síly Kolumbie (FARC). But jí prý chtěl prodat 700 raket typu země-vzduch, stovky pušek, kvalitní vrtulníky a letadla vybavená granátomety a raketami.

Ruské ministerstvo zahraničí rozhodnutí thajského soudu odsoudilo. Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova thajský soud jednal „pod velmi silným vnějším tlakem“. „Moskva bude nadále usilovat o návrat Buta do Ruska,“ prohlásil Lavrov.

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)

Americké úřady ale rozhodnutí thajského soudu uvítaly. "Nesmírně nás potěšilo, že thajský odvolací soud potvrdil vydání Viktora Buta do Spojených států. Čelí obvinění ze spiknutí za účelem prodávat zbraně teroristickým organizacím, které je využívají k zabíjení amerických občanů,“ okomentoval to zástupce generálního prokurátora Gary Grindler.

But o sobě tvrdí, že legálně podnikal v letecké nákladní dopravě a že do Bangkoku přijel dohodnout s thajskými obchodníky prodej letadel. Jeho právník tvrdí, že je But ve své profesi dobrý a že obvinění o nezákonném prodeji zbraní je třeba u soudu dokázat.

Viktor But (někdy přepisován jako Bout) - Виктор Анатольевич Бут

Narodil se v tádžickém Dušanbe a od roku 2003 je na černé listině Rady bezpečnosti OSN. Zbraně údajně dodával povstalcům v zemích, jako je Angola, Kolumbie či Sierra Leone, ale také radikálům afghánského Tálibánu. Mezi jeho zákazníky byl i bývalý liberijský prezident Charles Taylor nebo libyjský vůdce Muammar Kaddáfí. But je považován za jednoho z nejnebezpečnějších a největších pašeráků zbraní na světě v posledních 15 letech. Jeho aktivity se staly volnou předlohou pro film Obchodník se smrtí s Nicolasem Cagem z roku 2005.

Spojené státy chtějí Buta soudit za taková obvinění, jako je spiknutí s cílem zabíjet Američany a spiknutí s cílem poskytnout materiální podporu teroristům. Pokud bude But v USA shledán vinným, dostal by zřejmě doživotní trest.