V Mexickém zálivu vyhráno není - miniaturní částečky ropy mohou škodit roky

New Orleans - Ropná havárie v Mexickém zálivu po sobě zanechala obrovské množství miniaturních částeček uhlovodíků hluboko pod hladinou moře. Američtí oceánografové odhadují, že v hloubce kolem tří kilometrů se pohybuje 35 kilometrů dlouhý a skoro dva kilometry široký pás těchto částic. Na výšku dosahuje bezmála 200 metrů. Vědci nedokážou odhadnout, jestli zbytky ropy nebudou toxické pro život v oceánu. Rozkládat se mohou měsíce i roky.

Mrak neviditelných a miniaturních zbytků ropy uniklé z poškozeného vrtu v Mexickém zálivu se pohybuje velmi pomalu. Jde o miniaturní částice, které člověk necítí ani nevidí a jestliže v nich plave, neví o tom. Předchozí optimistické vládní zprávy tvrdily, že se většina uniklé ropy už rozložila. Vědci z massachusettského oceánografického ústavu říkají, že v hloubce kolem 900 metrů a za teploty 4,5 stupně Celsia je rychlost rozkladu desetkrát pomalejší než na povrchu.

Vědci pátrali po ropných zbytcích poblíž havarovaného vrhu, který byl 64 kilometrů od louisianského pobřeží. Tato uniklá ropa se nachází pod vodami, v nichž se pohybují nejčastěji lovení tvorové v Mexickém zálivu, tedy tuňáci, makrely a okouníci. Víc než je ohrožují miniaturní částečky ropy tvory žijící ve větších hloubkách, tedy malé ryby a korýše. Hejna malých ryb vyplouvají z hloubky do mělčích vod, kde se stávají kořistí větších ryb a mořských savců.