Rumunská antisemitská mince zůstává v oběhu

Washington – Navzdory mezinárodním protestům se Rumunsko rozhodlo, že nestáhne z oběhu kontroverzní upomínkovou „antisemitskou“ minci. Podle Rumunské centrální banky NRB mince s Mironem Cristeou patří do série a není věnována pouze tomuto spornému bývalému rumunskému premiérovi a patriarchovi, který před druhou světovou válkou připravil statisíce Židů o rumunské občanství. Během holocaustu bylo v Rumunsku zabito až 300 tisíc Židů a Romů.

Mince podle washingtonského Muzea holocaustu propaguje antisemitismus a to, že nebude stažena z oběhu, je „nemoudré“ rozhodnutí. Muzeum vyzvalo NRB ke stažení mince již počátkem srpna. Banka pak ustavila odbornou komisi a na základě jejího rozhodnutí ve čtvrtek definitivně oznámila, že minci nestáhne. Tím si vysloužila i kritiku Americké Ligy proti hanobení (ADL). Ta vyzvala rumunského prezidenta, aby se při prodeji každé mince přikládal i informační leták o Cristeových antisemitských činech.

Miron Cristea stál do roku 1939 v čele rumunské pravoslavné církve a vyzýval místní Židy, aby zem opustili. Patriarcha, který v letech 1938 až 1939 rovněž zastával premiérský post, však byl odpovědný především za revizi zákona o občanství. Ta připravila o rumunskou státní příslušnost asi 225 000 Židů, což bylo 37 procent židovské populace v zemi.

Otázka holocaustu je v Rumunsku i nadále velmi citlivá. Oficiální státní doktrína donedávna zcela odmítala tezi, že by v zemi k vyhlazování Židů a Romů vůbec docházelo.