Polští vyšetřovatelé zkoumají vybavení letiště ve Smolensku

Varšava - Polští vyšetřovatelé se snaží zjistit, zda letiště ve Smolensku, kde se 10. dubna zřítilo letadlo s polským prezidentem Lechem Kaczyńským na palubě, bylo vybavené stejně jako o tři dny dříve, kdy tam letěl premiér Donald Tusk. Dnes to na tiskové konferenci řekl šéf varšavské vojenské prokuratury Ireneusz Szelong. Vyšetřovatelé nyní analyzují vybavení letiště podle satelitních snímků. Obě polské delegace do Smolenska letěly proto, aby v nedaleké Katyni složily hold tisícům Poláků, které tam před 70 lety zavraždila tajná sovětská policie NKVD.

Premiér Tusk se v Katyni setkal s ruským protějškem Vladimirem Putinem 7. dubna, o tři dny později tam měl přiletět prezident. Rusové prý úředníky polského ministerstva zahraničí ujistili, že letiště bude připraveno na přílet obou delegací.

V husté mlze, která nad smolenským letištěm 10. dubna ležela, ale letoun vezoucí prezidenta a dalších 95 osobností veřejného života havaroval. Neštěstí nikdo nepřežil.

V pondělí list Dziennik-Gazeta Prawna napsal, že ruské ministerstvo zahraničí v březnu oficiálně varovalo Polsko, že smolenské letiště je zanedbané a nehodí se pro přistávání civilních letadel.

Hlavní polský vojenský prokurátor Krzysztof Parulski ve čtvrtek v Moskvě získal jedenáct svazků dokumentů z vyšetřování katastrofy, nejsou však mezi nimi zatím pitevní protokoly obětí neštěstí. Polsko má dosud jediný tento dokument - zápis z pitvy prezidenta. Příčinou smrti v jeho případě byla mnohočetná poranění kostry a vnitřních orgánů.

Polští vyšetřovatelé také dnes uvedli, že se dochovalo několik desítek snímků pořízených během letu prezidentského speciálu. „Budou mít ale pravděpodobně jen vzpomínkovou hodnotu,“ řekl Szelong.

Poláci chtějí, aby se vrak havarovaného letadla vrátil do Polska. Parulski dnes řekl, že je předčasné hovořit o tom, kdy by se to mohlo stát. Prozatím Rusové navrhli, že trosky letadla, které jsou stále v prostoru smolenského letiště, přikryjí celtovinou a postaví kolem nich třímetrový plot.

Ve Smolensku pokračuje vyšetřování letecké havárie polského vládního letounu.
Zdroj: Sergey Ponomarev/AP Photo
Vydáno pod