Šéf WikiLeaks není ve Švédsku podezřelý ze znásilnění

Stockholm - Švédská prokuratura stáhla zatykač na zakladatele WikiLeaks Juliana Assangeho, který měl být podezřelý ze znásilnění. Zatykač prokuratura vydala v pátek, teď obvinění označila za neopodstatněné. Organizace WikiLeaks, která prosazuje důslednou svobodu všech informací, nedávno zveřejnila 90 tisíc utajovaných dokumentů americké armády o válce v Afghánistánu. Americké úřady začaly zasahovat proti spolupracovníkům organizace například výslechy při příletu do Spojených států.

Julian Assange měl být podezřelý z toho, že před týdnem ve Švédsku znásilnil jednu ženu a další obtěžoval. Švédská prokuratura ale obvinění ze znásilnění označila za nepodložené a stáhla zatykač, který na něj vydala švédská policie. „Prokurátor rozhodl, že už není důvod se domnívat, že pan Assange se dopustil znásilnění, a proto zatykač už neplatí,“ řekla mluvčí úřadu Karin Rosanderová.

Organizace WikiLeaks obvinění svého šéfa od začátku odmítala, na sociální síti Twitter zveřejnila vyjádření, že jde jen o „špinavou hru“, jejímž cílem je odvést pozornost od jiných věcí. I sám Assange obvinění odmítl. „Zajímavou otázkou je, proč tato obvinění přicházejí právě v této době. Policie mě nekontaktovala. Ta obvinění jsou nepravdivá,“ brání se.

Assange už není obviněn (zdroj: ČT24)

Koncem července server WikiLeaks zveřejnil takřka 77 tisíc tajných dokumentů o spojeneckých operacích v Afghánistánu. Vyvolal tím mediální smršť a ostrou kritiku Pentagonu, podle nějž server prý ohrozil bezpečnost informátorů a účastníků operací. WikiLeaks chce navíc v následujících dnech zveřejnit dalších 15 tisíc dokumentů.

Vydáno pod