Peking žízní, nemá dost vody pro stále více obyvatel

Peking - Demografové odhadují, že celkový počet obyvatel Číny letos překročí 1,4 miliardy. Nejlidnatější země světa již třicet let zažívá hospodářský rozvoj, jehož rychlost je v historii lidstva bezprecedentní. Růst populace, ale zejména průmyslu a modernizace země vyčerpávají čínské přírodní zdroje, včetně těch nejzákladnějších, jako je voda.

Počet obyvatel Pekingu letos přesáhl 22 milionů, odhadovalo se přitom, že tohoto počtu dosáhne metropole až v roce 2020. Za posledních deset let Peking vzrostl téměř o 100 procent, demograficky i plošně. A to s sebou přináší i problémy. Vyschla například víc než stovka kanálů, které přiváděly do města vodu. 

Profesor Wang Ťien monitoruje úbytek vody ve městě již desetiletí. „Kanál vyschl ze dvou důvodů. Jednak je v severní Číně už deset let nedostatek dešťů. Je sucho, ale město roste a roste. Musíme kontrolovat městskou populaci,“ vysvětluje. Vyschla i řeka Yong Ding - padesát kilometrů jižně od Pekingu, která kanál napájela. Důležitost řeky pro hlavní město vystihuje i její lidová přezdívka Matka města. Vody ubývá i v nádržích ve městě. 

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

„Vláda ví o nedostatku vody už dlouho. Již v osmdesátých letech věděli, že Peking má málo vody. Ale neuvědomili si, že je třeba najít vhodný model rozvoje, který by nešel proti přírodě. Proto město stále roste. V roce 1949 měl Peking 2 miliony obyvatel, dnes je to desetkrát tolik. Ale zdroje vody se nezvětšily. Je to obrovský problém,“ pokračuje profesor Wang. 

Svou žízeň chce Peking ukojit přes tisíc kilometrů dlouhým vodovodem z řeky Yangtze, který má být dokončen v roce 2014. To ale podle odborníků nic nevyřeší. Pokud město nekontrolovatelně poroste jako doposud, voda z Yangtze, která sem za 4 roky dorazí, nebude stačit.