Výstavba mešity nedaleko Ground Zero rozděluje Ameriku

New York - Americká společnost podle průzkumů odmítá stavbu muslimského náboženského centra v New Yorku. Mešita jen pár set metrů od místa, kde do 11. září 2001 stála dvojčata, má mnoho odpůrců i mezi vrcholovými politiky. Prezident Obama ji jako jeden z mála opatrně podpořil a kritika se začala valit i na jeho hlavu.

Skupina muslimských investorů chce v centru New Yorku nedaleko Ground Zero postavit společenské islámské centrum, s jedním patrem jako modlitebnou. Projekt má šířit toleranci a ukazovat mírnou tvář islámu. To všechno dva bloky od místa, kde stály věže Světového obchodního centra. 

A právě to vyvolává ve Spojených státech velké debaty. Najdou se zastánci i odpůrci výstavby. Vůdce demokratů v Senátu Harry Reid se postavil proti, zatímco americký prezident Barack Obama se opatrně vyjádřil pro. „Ground Zero je posvátné místo, ale jako občan a jako prezident věřím, že muslimové mají právo praktikovat svou víru jako všichni ostatní v Americe,“ řekl k tomu Obama. 

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Hned druhý den Obama své výroky mírnil. Mluvil prý o principech svobody vyznání, a ne o vhodnosti konkrétního projektu. Blíží se volby a Obama si musí uvědomit, že většina Američanů, skoro 70 procent, projekt odmítá. „Prezident nás poučuje o toleranci. My jsme nikdy neměli s muslimy problémy, to oni mají problémy s jinými náboženstvími. Byla to od něj zrada,“ říká sestra jedné z obětí útoků z 11. září Debra Burlingameová. 

Debra je mezi příbuznými obětí jednou z nejvýraznějších postav. Její bratr byl pilotem letadla, které únosci nasměrovali do Pentagonu. Ona dneska patří k nejhlasitějším kritikům mešity. I Ken Williams ztratil před devíti lety bratra. Byl mezi hasiči, kteří spěchali na pomoc do hořících mrakodrapů. Kenovi ale mešita u Ground Zero nevadí. „Neberu to jako urážku. Máme tu demokracii a k ní vždycky patřila svoboda vyznání. Nesmíme si nechat vzít to, co nás dělá tak silnými,“ myslí si.

Vydáno pod