Iráckým ropovodem neteče ropa. Závada, nebo sabotáž?

Kirkúk - Přes hlavní exportní ropovod z Iráku do tureckého přístavu Ceyhan přestala dnes téct ropa. Proč se tak stalo, není zatím jasné, technici už pracují na opravě, která by ale prý mohla trvat i několik dní. Ropovodem se přitom denně přepravuje až půl milionu barelů ropy, což je asi čtvrtina iráckého vývozu ropy.

Ropovod spojuje ropná pole na severu Iráku kolem města Kirkúk s tureckým přístavem Ceyhan u Středozemního moře. Tam se ropa nakládá na tankery a odváží. Teď sem ale neproudí ani kapka ropy.

„Zatím nevíme, zda to způsobila technická závada, nebo sabotáž,“ podotkl zdroj z irácké ropné společnosti North Oil. Ropovod je v posledních měsících terčem sabotáží poměrně často, výjimkou ale nejsou ani už zmíněné technické problémy. 

Zatím poslední ohlášený útok na ropovod je ze začátku tohoto měsíce, kdy ropa netekla dva dny. Útok měli patrně na svědomí příslušníci separatistické Strany kurdských pracujících (PKK). Při explozi tehdy zahynuli dva lidé. Od července, kdy kurdští separatisté odvolali příměří, to byl na turecké straně už minimálně druhý útok. Bombové útoky jsou zatím běžnější na irácké straně. 

Irák má třetí největší rezervy ropy na světě a letos udělil velkým ropným společnostem licence k těžbě za miliardy dolarů. Bagdád má zájem, aby tyto koncerny renovovaly ropná pole, která během války značně zchátrala. Irák chce těžbu rozšířit a zhruba do šesti let se s ní dostat na 12 milionů barelů denně. To je v souladu se strategickým cílem země stát se třetím největším producentem ropy na světě po Saúdské Arábii a Rusku.