Vědci chtějí vytvořit dokonalý 3D model Titanicu

Saint John's – Expedice amerických vědců k vraku Titaniku začíná. Badatelé chtějí vytvořit detailní trojrozměrnou mapu lodi a také zjistit, v jakém stavu se vlastně nachází. Vědci odplují z přístavu Saint John's v kanadské provincii Nový Foundland a zpět na pevninu se vrátí za dvacet dní. Expedice zamíří 3 600 metrů pod hladinu moře. Posádka je vybavena nejmodernějšími nástroji pro podmořskou archeologii, a tak může prozkoumat vrak daleko lépe než kterákoliv výprava před ní.

„Uvidíme věci, které jsme dříve neviděli. To je jasné. Technologie za posledních 25 let skutečně pokročila,“ tvrdí účastník expedice Bill Lange.

Na rozdíl od jiných výprav ponorka nevyveze z vraku žádné předměty. Vědci chtějí hlavně zmapovat samotnou loď a její okolí. Dalším cílem expedice je také zjistit, v jakém stavu Titanic je. Předchozí výpravy totiž ukázaly, že se jeho stav zhoršuje. „Poprvé s ním budeme opravdu zacházet jako s archeologickým nalezištěm,“ říká vedoucí expedice David Gallo.

K vraku Titanicu míří další expedice (zdroj: ČT24)

Titanic ztroskotal 15. dubna roku 1912 poté, co narazil do ledovce. Při katastrofě zemřelo 1 522 lidí, 711 se zachránilo. Vrak lodi objevil v roce 1985 oceánograf Robert Ballard. Na dno Atlantského oceánu pak mířily desítky výprav, které buď fotily samotný vrak, nebo vyzvedávaly zajímavé předměty.