Írán představil „velvyslance smrti“ – první bezpilotní bombardér

Teherán – Írán představil svůj vůbec první bezpilotní bombardér. Prezident Mahmúd Ahmadínežád letoun zvaný Karrar označil za „velvyslance smrti“, tvrdí přitom ale, že hlavním poselstvím stroje bude mír a přátelství. Bombardér je schopný nést různé typy náloží a je prý schopen překonat velkou rychlostí velkou vzdálenost.

Írán s velkou pompou představil první íránský bezpilotní bombardér. Prezident Ahmadínežád tvrdí, že hlavním poselstvím letounu je údajně mír a přátelství a byl prý pořízen za účelem obrany. Označil jej přitom ale za „velvyslance smrti“ pro nepřátele lidstva.   

Letoun Karrar

  • 4 m dlouhý
  • dolet 100 km
  • rychlost 900 km/h

Stroj podle íránského prezidenta paralyzuje nepřátele na jejich základnách. Podle ministra obrany Ahmada Vahídího je bombardér „symbolem pokroku“ íránského obranného průmyslu.

Teherán v poslední době nezahálí a představuje nově vyvinuté zbraně. Naposledy před dvěma dny úspěšně otestoval raketu typu země-země Kiam. Irán zároveň vyvíjí nové typy rychlých lodí a dokonce ponorek. Navíc Teherán oznámil instalaci palivových článků do první jaderné elektrárny v Búšehru.

Íránský letoun Karrar
Zdroj: ČT24
Vydáno pod