Informátor nabízí Německu disk se jmény neplatičů daní

Berlín - Jména asi 250 firem, které se v Německu vyhýbají placení daní, nabídl tamním politikům neznámý informátor. Píše to list Bild am Sonntag. Zmíněné společnosti prý mají tajné účty ve švýcarských bankách, a stát tak na daních připravily v přepočtu až o 20 miliard korun. Německo přitvrdilo proti daňovým delikventům se začátkem finanční krize, když se snížily příjmy státního rozpočtu.

„Ty lidi určitým způsobem znám a vím také, ve kterých bankách ve Švýcarsku ty peníze jsou,“ tvrdí informátor. „Bavíme se o daňových ztrátách mezi 600 a 800 miliony eur (až 20 miliard Kč),“ píše se v e-mailu. Existenci e-mailu i jeho obsah potvrdil ministr financí spolkové země Bádensko-Württembersko Willi Stächele.   

„Bereme ten dopis velmi vážně a teď prověřujeme, zda je možné ty údaje si legálně zajistit a využít při vyšetřování daňových úniků,“ řekl ministr německému nedělníku. 

Německo začalo daňové delikventy tvrdě stíhat s nástupem finanční krize, kdy se tenčily příjmy státního rozpočtu. Němci už dříve koupili kompaktní disk s údaji o lidech, kteří schovávají peníze ve švýcarských bankách a neplatí z nich v Německu daně.