Zavalení chilští horníci přežili, denní světlo uvidí až o Vánocích

Santiago – Záchranáři po 17 dnech navázali v chilském dole kontakt se zavalenými horníky. Chilský prezident Sebastián Piñera oznámil, že k 33 uvězněným horníkům, kteří uvázli asi 700 metrů pod zemí, se podařilo dostat sondu. Ta se vrátila se vzkazem od horníků na kusu papíru. Všichni jsou naživu. Euforie zachvátila celou zemi, bude trvat několik měsíců, než se je podaří vysvobodit. Denní světlo uvidí asi až o Vánocích. Na místo už dorazil tým lékařů a psychologů.

Horníky od východu z dolu odřízl zával, který zasypal sedmikilometrovou chodbu, sami ale zasypáni nebyli. Přežít jim zřejmě pomohly zásoby vody, které v dole byly, dýchat mohli díky systému větracích šachet. „V úkrytu je nás 33 a jsme v pořádku,“ přečetl chilský prezident v televizním přenosu zprávu od horníků.

Kamera také zachytila tváře havířů, kteří poslali ještě jeden vzkaz – napsal ho své ženě 63letý Mario Gomez, nejstarší ze zavalených. „Věděla jsem to a říkala to médiím – můj muž, který je tam nejstarší, je taky nejzkušenější, ne kvůli věku, ale protože dřel jako zvíře ve všech možných dolech. Věděla jsem, že ostatní podrží, aby to nevzdali,“ reagovala jeho žena Lilian.

Zprávy o živých hornících přijali s radostí především příbuzní, kteří čekali na informace o nich od 5. srpna. Teď sice vědí, že jsou jejich blízcí naživu, na setkání s nimi ale budou muset ještě dlouho čekat. Přes masivní zával se záchranný tým hned tak nedostane. Podle odhadů potrvá proražení závalu čtyři měsíce. „Bude to nějakou dobu trvat. Není ale důležité, jak dlouho – důležité je, že vše dobře dopadne,“ řekl Piñera. Už teď horníkům začnou dírou po sondě v malých kapslích dodávat vodu a vysokoenergetické potraviny.

  • Chilský prezident Sebastián Piñera se vzkazem od zasypaných horníků autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1888/188795.jpg
  • Vzkaz od zasypaných chilských horníků autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1888/188797.jpg