Palestinci a Izrael se k obnově dialogu staví optimisticky

Jeruzalém - Palestinci a Izraelci jsou před začátkem obnovených mírových rozhovorů optimističtí. Naději na úspěch vyjádřila izraelská vláda i palestinští vyjednavači. Mírový proces byl přerušen v prosinci 2008, když izraelská armáda začala vojenskou invazi do pásma Gazy. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu označil dosažení mírové dohody s Palestinci za „obtížné, avšak možné“, hlavní palestinský vyjednavač Saíb Irikát vyslovil přesvědčení, že Netanjahu bude pro Palestince partnerem.

„Dosažení mírové dohody mezi námi a palestinskou samosprávou je obtížné, ale možné. Pojedeme na jednání s přáním dosáhnout míru, ale budeme chránit izraelské národní zájmy a v první řadě naši bezpečnost,“ řekl Netanjahu k blížícímu se jednání, které se uskuteční 2. září na americké půdě. Den předtím se s palestinským prezidentem a izraelským premiérem sejde prezident Barack Obama.

Spojené státy prosadily termín ještě před 26. zářím, kdy vyprší desetiměsíční moratorium na výstavbu židovských osad na západním břehu. Právě na tomto území chtějí Palestinci založit svůj samostatný stát. Požadují, aby Izrael veškerou výstavbu zmrazil i v budoucnu. Jinak jednání opustí. Židovští osadníci ale chtějí stavět dál. „Zákaz výstavby nepomohl mírovému procesu, ale naopak byl kontraproduktivní. Jen posílil očekávání Palestinců a upevnil jejich pozice. Proto není žádný důvod, aby se končící moratorium prodlužovalo,“ prohlásil předseda rady osadníků Danny Dayan.

Nadějné vyhlídky mírových rozhovorů (zdroj: ČT24)

Tento izraelský postoj ale odmítla i Liga arabských států. Palestincům doporučila, aby trvali na vrácení území obsazených po válce v roce 1967. Prezident Obama se ocitl na tenkém ledě. Pro stabilitu na Blízkém východě potřebuje jak Izrael, tak muslimské země. Jen tak se může postavit jaderným ambicím Íránu.

Mírová dohoda mezi Izraelem a novým palestinským státem by byla největším úspěchem americké zahraniční politiky.