Na Manhattanu se demonstrovalo pro i proti mešitě

New York – Na newyorském Manhattanu protestovali odpůrci i zastánci nové mešity. Ta má společně s islámským kulturním centrem stát poblíž Ground Zero, kde 11. září 2001 zaútočili právě islámští teroristé na Světové obchodní centrum. Policii se podařilo obě skupiny demonstrantů oddělit barikádami. Nedošlo proto k žádným incidentům ani zraněním, nikdo nebyl zadržen. Díky dešti se kromě toho sešlo méně demonstrantů, než se předpokládalo.

Chystaná stavba islámského centra a mešity poblíž Ground Zero rozvířila v minulých týdnech americké veřejné mínění. Podle odpůrců záměru jde o znevážení památky téměř tří tisíc obětí útoku muslimských radikálů, patnáctipatrové centrum s mešitou za odhadovaných 100 milionů dolarů označují za baštu islamismu. Stoupenci projektu naopak obhajují stavbu jako důkaz americké tolerance a náboženské svobody. Na transparentech obviňovali odpůrce mešity z rasismu.

Všechno, co jsem kdy potřeboval vědět o islámu, jsem se dozvěděl 11. září, hlásal jeden z transparentů

Na demonstraci odpůrců stavby přišlo mnoho hasičů a stavbařů s transparenty Toto je posvátné místo pro Newyorčany. Na jednom z dalších transparentů stálo Všechno, co jsem kdy potřeboval vědět o islámu, jsem se dozvěděl 9/11. Odpůrci stavby provolávali Ne mešitě, zpívali vlastenecké písně a mávali fotografiemi obětí násilných útoků islámských extremistů. Na jednom z transparentů stálo Ne všichni muslimové jsou teroristé, ale všichni teroristé byli muslimové. Za rohem pak obhájci stavby mešity hlásali Nestaráme se o to, co říkají náboženští fanatici, tady musí zůstat náboženská svoboda.

Vydáno pod