Papež nesouhlasí s vypovídáním Romů z Francie

Paříž/Vatikán – Papež Benedikt XVI. vyjádřil nesouhlas s vyhošťováním Romů z Francie, které začala provádět vláda Nicolase Sarkozyho v rámci posílení bezpečnostní politiky. Papež v neděli před francouzskými poutníky ve své letní rezidenci Castel Gandolfo vyzval, aby byli přijímáni lidé jakéhokoli původu.

„Liturgické texty pro dnešní den nám připomínají, že všichni lidé jsou hodni záchrany. Je to také výzva, abychom uměli přijímat lidské rozdílnosti po vzoru Ježíše, který shromáždil lidi všech národů a všech jazyků,“ řekl papež. „Drazí rodiče, vychovávejte své děti ke světovému bratrství,“ dodal.

Nicolas Sarkozy koncem července oznámil, že nelegální romské tábory budou rozbourány a mnozí pachatelé trestných činů ze zahraničí budou zbaveni francouzského občanství. Minulý čtvrtek a pátek Francie vyhostila do Rumunska a Bulharska více než 200 Romů z plánovaných sedmi stovek. Jde o Romy, kteří ve Francii pobývají ilegálně.

Telefonát Vědunky Lunardi (zdroj: ČT24)

Balkánští Romové jsou ve Francii už letitý problém. Veřejnosti vadí zvlášť jejich žebrání, úřady hovoří o obchodu s lidmi a o jejich využívání zločineckými organizacemi. Už loni jich Francie vrátila Rumunsku 8 000. Mnozí se ale vracejí.