WikiLeaks má komplikovaný a tajný systém financování

Londýn - Internetová stránka WikiLeaks byla nucena vytvořit sofistikovanou globální finanční síť, aby udržela v tajnosti, kdo ji financuje. Napsal to dnes ekonomický list The Wall Street Journal s odvoláním na rozhovor se zakladatelem WikiLeaks Julianem Assangem. Nečitelné financování webu je ale podle deníku v rozporu s tím, co WikiLeaks sama po vládách a firmách požaduje především - tedy s transparentností. WikiLeaks už zveřejnila už tisíce utajovaných dokumentů.

WikiLeaks v červenci zveřejnila 76 000 dokumentů o válce v Afghánistánu, přičemž všechny byly z kategorie přísně tajné či důvěrné. Nyní se web chystá zveřejnit další. Některé vlády i firmy, které počínání WikiLeaks značně pobouřilo, podaly na web žaloby a snaží se přístup k němu blokovat.

WikiLeaks má obavy, že vlády zesílí tlak na organizaci a budou se snažit nějakým způsobem ochromit infrastrukturu webu, aby zveřejnění dalších dokumentů zabránily. WikiLeaks proto reagovala tím, že vytvořila složitý systém přijímání a rozdělování příspěvků, aby nebylo možné zjistit, odkud příspěvky pocházejí a jak je WikiLeaks využívá. Celý systém je ukotven díky jedné nadaci v Německu. Ta byla založena na památku počítačového hackera, který zemřel v roce 2001. Nic bližšího k tomu Assange neřekl.

Nadace, o které Assange hovořil a která je základním pilířem finanční sítě WikiLeaks, se jmenuje Wau Holland. WikiLeaks u ní má účet, kam peníze přicházejí od sponzorů, neproudí tam ale přímo. Podle německých zákonů nadace nemůže zveřejňovat jména dárců, a protože není provozním podnikem s orientací na zisk, nelze ji za nic stíhat. „Peníze dárců jsou takto ochráněny před žalobami,“ řekl Assange.

Německá nadace je ale pouze jednou z mnoha částí, které dohromady tvoří síť pro financování webu. „V Austrálii jsme registrováni jako knihovna, ve Francii jako nadace, ve Švédsku jako noviny,“ poznamenal Assange. Ve Spojených státech má podle něj WikiLeaks také dvě charitativní organizace, které jsou osvobozeny od placení daní. Právě tyto organizace pro WikiLeaks slouží jako první nárazník. Jejich názvy Assange neřekl, protože by mohly přijít o příspěvky.

Zhruba polovinu financování webu tvoří menší příspěvky, které WikiLeaks zpracovává přímo přes web. Druhou část financí údajně dostává při osobních kontaktech. Do této kategorie patří i bohatí lidé.

Zatímco zatajit původ peněz takový problém není, horší je peníze přes uvedenou německou nadaci Wau Holland čerpat. Je nutné předkládat stvrzenky a pak čekat, až nadace vydá granty a uvolní peníze. Protože německý zákon ukládá nadacím povinnost zveřejňovat výdaje, nesmí WikiLeaks hlavní nadaci Wau Holland kontaktovat přímo, ale přes jiné nadace. Jedině tak lze dárcům zaručit, že zůstanou anonymní, upřesnil Assange.