Infuze se střevní bakterií zřejmě zabila dva kojence

Mohuč - Znečištěné hadičky můžou být důvodem sobotní smrti dvou kojenců na univerzitní klinice v Mohuči. Zabila je infuze znečištěná střevní bakterií, její původce je zatím neznámý. Kontaminovanou umělou výživu dostalo na jednotce intenzivní péče renomované kliniky celkem 11 dětí, jedno dosud bojuje o život. Policie a mohučské státní zastupitelství případ vyšetřují jako zabití z nedbalosti.

Lékaři bojují o život dítěte, které se o víkendu nakazilo z infuze střevní bakterií. Jeho stav je kritický. Dva předčasně narození kojenci se srdeční vadou už infekci podlehli, další čtyři jsou ve vážném stavu. Vrchní zástupce dosud nepotvrdil, zda příčinou úmrtí by byla vadná infuze, to ukáže až podrobná pitva. 

Policie oba případy vyšetřuje jako zabití z nedbalosti, zjišťuje nyní podrobnější detaily kontaminace infuzí. „Objasnit se zejména musí, kdy ke znečištění došlo,“ řekl Fred Zepp, ředitel centra lékařství pro děti a dorost mohučské nemocnice. 

Není zatím jasné, kde byla infuze kontaminována. Roztoky do kapaček si nemocnice nechává připravit ve vlastní lékárně. Jejich příprava byla údajně pod každodenním dohledem ústavu pro mikrobiologii a hygienu. Nemocnice nyní přestala tuto infuzi používat a nahradila ji jinou od jiných výrobců.