Bývalý šéf německé diplomacie daruje manželce ledvinu

Berlín - Bývalý německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier se chystá darovat své nemocné manželce ledvinu. Na několik týdnů se proto nynější předseda poslanecké frakce opoziční sociální demokracie (SPD) stáhne z politického života. „Budu sám dárcem orgánu,“ oznámil dnes překvapivě čtyřiapadesátiletý politik. Jeho manželka Elke už několik týdnů trpí vážným onemocněním ledvin. Podle agentury podstoupí oba operaci už v úterý. Svůj návrat do politiky Steinmeier předpokládá v říjnu.

Německý socialista kdysi sám podstoupil operaci rohovky. Za další plánovaný zákrok si získal obdiv přátel i politických odpůrců. „Přeji sílu i brzké uzdravení Vám i Vaší manželce,“ vzkázala kancléřka Angela Merkelová. Operace má proběhnout v úterý, podrobnosti však sociálnědemokratický předák úzkostlivě tají. „Pár týdnů nebudu na politickém jevišti. Prosím o pochopení, že neuvádím jméno a místo kliniky. Média naléhavě žádám o respekt k našemu soukromí,“ uvedl Steinmeier.

Blízký spolupracovník někdejšího sociálnědemokratického kancléře Gerharda Schrödera byl v předchozí německé vládě velké koalice CDU/CSU a SPD (2005-2009) ministrem zahraničí a od roku 2007 i vicekancléřem. V loňských parlamentních volbách kandidoval za sociální demokraty na úřad kancléře, po historickém propadu jeho strany ale skončil jako vůdce nejsilnějšího opozičního uskupení ve Spolkovém sněmu.

Rozhovor s Ondřejem Viklickým (zdroj: ČT24)

Steinmeier není prvním vrcholným představitelem SPD, který si kvůli zdravotnímu stavu manželky dal „politickou přestávku“. V roce 2007 rezignoval na své vládní funkce tehdejší vicekancléř a ministr práce a sociálních věcí Franz Müntefering, jehož manželka trpěla vážným nádorovým onemocněním. Do politického života se vrátil po roce, kdy byl zvolen předsedou SPD.

Steinmeierova manželka Elke Büdenbenderová je soudkyní správního soudu v Berlíně. Mají spolu čtrnáctiletou dceru.