Německá armáda výrazně zeštíhlí

Berlín – Německá armáda v následujících letech zeštíhlí, německý ministr obrany Karl-Theodor zu Guttenberg představil její reformu. Ta dokonce připouští, že by mohla být pozastavena branná povinnost. O tom se ale bude ještě v Německu debatovat. Reforma by měla armádu zefektivnit, navíc tím Německo v následujících čtyřech letech ušetří až 8,3 miliardy eur (asi 206 miliard korun).

Reforma ministra obrany počítá se zeštíhlením armády, z nynějších 252 tisíc vojáků by mohlo zůstat jenom 163 tisíc. Ministr ujišťuje, že i tak se pozice německé armády v Severoatlantické alianci neoslabí. 

Reforma také zvažuje pozastavení branné povinnosti. Armáda by místo toho zájemcům z řad mladých mužů a žen nabízela možnost dobrovolné „oťukávací“ vojenské služby v trvání 12 až 23 měsíců, která by měla sloužit především k rekrutování mládeže do profesionálních armádních sborů. 

Reforma je ale zatím pouze návrhem, na kterém se nyní musí shodnout celá vládní koalice. Merkelová chce o osudu branné povinnosti rozhodnout až po intenzivní politické debatě. 

Německo je jednou z mála západních zemí, v nichž je stále ještě uplatňována všeobecná branná povinnost. Od července však byla zkrácena povinná vojenská služba z devíti měsíců na půl roku. Z 28 členských států NATO dosud branná povinnost platí v pěti. Kromě Německa jsou to Řecko, Turecko, Estonsko a Norsko. Česko ji pozastavilo od roku 2005. Znamená to, že branná povinnost může být opět zavedena při ohrožení státu nebo za válečného stavu.