Kvůli krádeži obrazu van Gogha v Egyptě zadrženo několik osob

Káhira – Kvůli krádeži obrazu Vincenta van Gogha v káhirském muzeu dnes egyptská prokuratura zadržela tři strážce, jednoho činitele muzea a šéfa odboru výtvarného umění ministra kultury Muhsína Šaalana. Všichni jsou obviněni z nedbalosti a selhání při plnění pracovních povinností. Policie prošetřuje i další činitele ministerstva kultury.

Egyptské úřady o krádeži vzácného obrazu Vlčí máky informovaly Interpol, policie hlídkuje na letištích a na hranicích. Malbu oceněnou na 50 milionů dolarů ale dosud nenašla.   

Egyptský tisk dnes upozorňoval na to, že krádež je důkazem „do nebe volajících“ nedostatků v zabezpečení muzea. V muzeu Mahmúda Chalíla totiž nefungovalo ani jedno z poplašných čidel a jen sedm ze 43 bezpečnostních kamer. Vláda už nařídila revizi bezpečnostních systémů. 

Zloději obraz Vlčí máky ukradli v sobotu z muzea v Káhiře. Obraz vyřízli z rámu a zmizeli. Ministr kultury nejdřív oznámil, že dílo zcizil italský pár a že ho policie zatkla, později ale svoje prohlášení dementoval. 

Plátno o rozměrech 30 krát 30 centimetrů, které van Gogh údajně namaloval v roce 1887, tedy tři roky před svou smrtí, ukradli zloději už podruhé. Poprvé se tak stalo v roce 1977, o dva roky později se ale obraz opět za záhadných okolností objevil. Není ale známo kde a kdo ho objevil, ani zda byli zloději dopadeni.