Na střechách newyorských mrakodrapů vyrůstají farmy

New York - Jako farma slouží střecha jedné z mnoha newyorských výškových budov. Skupina nadšených pěstitelů chce ukázat, že čerstvá zelenina může růst i na nepravděpodobných místech. V dubnu založili záhony a zaseli první semena. Teď už ze střechy snášejí koše rajčat a jiných produktů.

Rušná dálnice, hluk kolem projíždějících vlaků a panorama Manhattanu v pozadí… Newyorská čtvrť Queens opravdu není místem, kde byste čekali farmu. Záhony rajčat a paprik tady ale najdete na střeše šestipodlažní budovy. Skupina městských farmářů chce tímto projektem začít nový trend.

Ben Flander, zakladatel farmy:

"Přemýšlel jsem, co se všemi těmi střechami budov v New Yorku. Pak mě napadlo ten prostor, který je zahlcen sluncem, využít k pěstování zeleniny, která by se pak konzumovala přímo tady ve městě. Nejblíž k lidem, jak jen to jde. Náš projekt má řadu výhod. Pěstujeme zdravou zeleninu a produkujeme kyslík. Taky ochlazujeme budovu a využíváme dešťovou vodu, která by jinak skončila v kanalizaci."

Střechy mrakodrapů se využívají na zeleninu (zdroj: ČT24)

Brooklynský statek, jak se farma jmenuje, zásobuje zeleninou restaurace v New Yorku a taky farmářské trhy. Produkuje různé druhy rajčat a paprik, lilek a listovou zeleninu - všechno v bio kvalitě. Farmáři používají také speciální půdu, směs kompostu a lehkých kamínků, která je vhodná pro zahradničení na střechách.

Farma zatím zaměstnává jen pár lidí. Denně ale přichází spousta nadšených dobrovolníků, kteří plejí a zalévají záhony. O produkty je mezi restauracemi a Newyorčany velký zájem. Počet městských farem by se tak mohl brzy zvýšit a střechy města zazelenat.