Carter ve stopách Clintona: V KLDR se pokusí vyjednat propuštění Američana

Washington - Bývalý americký prezident Jimmy Carter navštíví během několika dnů Severní Koreu. Chce tam zařídit propuštění Američana Aijalona Mahliho Gomese, kterého Pchjongjang v dubnu odsoudil za ilegální vniknutí do země k osmi letům vězení v pracovním táboře. Gomes se údajně pokusil o sebevraždu. Mise laureáta Nobelovy ceny za mír Cartera je soukromá, bez doprovodu oficiálních činitelů, uvedl časopis Foreign Policy. Podobnou misi provedl loni Bill Clinton, který počátkem roku v Severní Koreji zajistil osvobození dvou novinářek, které si rovněž odpykávaly trest za ilegální překročení hranice.

USA již několikrát vyjádřily znepokojení nad zdravotním stavem třicetiletého Gomese z Bostonu, odsouzeného počátkem dubna k osmi letům nucených prací a pokutě 700 000 dolarů (asi 14,5 milionu korun) za nelegální vstup na území KLDR a blíže neurčený „nepřátelský čin“. Muž vyučoval dva roky angličtinu v Jižní Koreji. Hranice Severní Koreje překročil podle informací severokorejských úřadů z Číny 25. ledna. Byl aktivní v protestantské církvi.

Gomese odmítá Pchjongjang propustit zřejmě kvůli zvýšenému napětí mezi oběma státy, vyvolanému potopením jihokorejské vojenské lodě. Mezinárodní vyšetřování prokázalo, že potopení korvety a následnou smrt 46 vojáků způsobilo severokorejské torpédo. Pchjongjang však tvrdí, že s incidentem nemá co do činění a zostřuje rétoriku i vyhraněné postoje proti USA a Jižní Koreji.

Komunistický režim přitom letos počátkem roku propustil tři zadržované Američany. Loni v srpnu byly po pěti měsících věznění propuštěny novinářky Laura Lingová a Euna Leeová a loni o Vánocích po 40 dnech aktivista Robert Park.