Již tři mrtví kojenci po kontaminované infuzi v Mohuči

Berlín - Na univerzitní klinice v západoněmecké Mohuči zemřel v pondělí večer zřejmě na následky infuze kontaminované střevními bakteriemi již třetí kojenec. Policie případ vyšetřuje jako zabití z nedbalosti a těžké ublížení na zdraví. Zda úmrtí kojenců způsobila opravdu střevní bakterie, není zatím zcela jasné. Podle dosavadních zjištění byli malí pacienti nakaženi kapačkou s výživným roztokem o víkendu, dvě předčasně narozené děti se srdeční vadou ve věku dvou a osmi měsíců zemřely v sobotu.

Znečištěnou tekutou výživu dostalo jedenáct dětí. V pondělí bylo ve vážném stavu pět z nich, jedno večer zemřelo. Šlo o předčasně narozené dítě, které na svět přišlo ve 24. týdnu těhotenství, kdy je třeba „počítat s nejhorším“.

Podle ředitele nemocnice Norberta Pfeiffera je možné, že ke kontaminaci došlo přímo při výrobním procesu infuzního roztoku, nebo se infekce přenesla při aplikaci infuze. Mohlo se tak stát kvůli znečištěným hadičkám. Právě ty jsou jedinou částí zařízení, které se pracovníci přímo dotýkají. Podle nemocnice se infuze připravovaly pro každého dětského pacienta individuálně na míru podle jeho diagnózy v nemocniční lékárně ze surovin od komerčního dodavatele.

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

Nákazu odhalila každodenní laboratorní vyšetření infuzních roztoků. Lékárna okamžitě přestala používat míchací systém i přísady a změnila dodavatele surovin pro přípravu těchto tekutých léků. Klinika také nechala uzavřít zvláštní místnost, kde se roztok připravoval.

Státní zástupce Klaus-Peter Mieth:

„Vyšetřování se soustředí na zabití z nedbalosti. V případě úmrtí těchto novorozeňat bude sazba až pět let vězení. Druhým právním podkladem je ublížení na zdraví z nedbalosti. Jsou tu děti, které se bakteriemi nakazily, ale infekci přežily. Za to je sazba do tří let.“

Úřady k případu přistupují velmi přísně. Vládní koalice se začala zabývat otázkou, zda jsou hygienická nařízení v německých nemocnicích dostatečná. Podle ministerstva zdravotnictví se v německých nemocnicích každoročně nakazí až 600 tisíc osob, z nichž 40 tisíc na následky infekce zemře.

Německé kliniky patří v mezinárodním srovnání k těm nejčistotnějším. Přesto se tu každoročně nakazí až milion pacientů, až 15 000 na následky umírá. Testy Světové zdravotnické organizace ukázaly, že jen polovina zdravotního personálu si tu dostatečně dezinfikuje ruce. Osmdesát až devadesát procent nemocničních infekcí se přitom přenáší rukama.