V Nepálu havarovalo letadlo se 14 lidmi, nikdo nepřežil

Káthmándú - Malé letadlo se 14 lidmi na palubě havarovalo dnes ve východním Nepálu na lince mezi metropolí Káthmándú a Luklou, která je východiskem výstupů na nejvyšší horu světa Mount Everest. Oznámily to nepálské orgány s tím, že mezi osobami na palubě bylo šest cizinců. Podle úřadů nehodu nikdo nepřežil.

V letadle společnosti Agni Air cestovali čtyři Američané, jeden Brit a jeden Japonec. Ostatní pasažéři a posádka byli Nepálci. Pilotovi se kvůli špatnému počasí v Lukle nepodařilo přistát a vracel se zpátky. Podle svědků se stroj roztříštil na poli na úbočí hory jižně od metropole Káthmándú. Záchranné týmy mají problémy dorazit na místo neštěstí kvůli silnému dešti a rozvodněným řekám v okolí.

Lukla, která se nachází 140 kilometrů severovýchodním směrem od Káthmándú, je místem, odkud každoročně vyrážejí do Himálaje tisíce turistů. Letiště v Lukle, jehož přistávací dráha je dlouhá pouze 550 metrů a leží ve výšce 2 757 metrů nad mořem, je piloty považované za jedno z nejobtížněji dostupných na světě. Před dvěma lety havarovalo při letu do Lukly jiné menší letadlo s 18 osobami na palubě. Mezi nimi bylo 12 Němců, nikdo nepřežil.

Vydáno pod