Ostrava usiluje o superpočítač, který pomůže s výzkumem i předpovědí

Ostrava – Technická univerzita v Ostravě by mohla získat unikátní superpočítačové centrum, které pomůže s předpovědí počasí, záplav či dopravních kolon. Pokud bude úsilí vědců z Vysoké školy báňské úspěšné, získají nejvýkonnější počítač v České republice a po varšavském centru i druhý ve střední Evropě. Chloubou moderní technologie je mimořádný operační systém, který dokáže provést až 50 bilionů operací za sekundu. Využití tak najde také ve výzkumu aerodynamických karoserií, výrobě nanočástic nebo vyhledávání dat.

Součástí projektu v hodnotě 1,8 miliardy korun je také výstavba speciálních budov, ve kterých bude obří systém uložen. Samotný počítač bude stát 750 milionů. Pro začátek univerzita počítá s týmem 200 vědců. Ti jako kmenoví zaměstnanci budou počítač spravovat, v budoucnu však budou spolupracovat v rámci celé České republiky i za hranicemi. „Náš projekt by se měl vejít do sestavy 100 největších počítačů na světě. Tento superpočítač je vlastně univerzální laboratoř, která dokáže řešit celou řadu problémů,“ říká rektor Vysoké školy báňské Ivo Vondrák.

Ostravská univerzita tak čeká na rozhodnutí Bruselu, který má stěhování superpočítače na sever Moravy posvětit. O tom, zda se Ostrava skutečně stane jedním z center hypervýkonné technologie, bude jasno v lednu příštího roku. Celý superpočítač má být hotový v roce 2015. Zařadí se do evropské sítě center, která počítají, modelují a řídí celou řadu úloh z oblasti zajištění bezpečnosti a zdraví obyvatelstva, řeší úkoly pro průmysl a pomáhají i s vývojem nových léčiv.

Rozhovor s Ivem Vondrákem (zdroj: ČT24)