Pozor na rolující SMS v televizi - mohou obsahovat šifrované vzkazy

Řím - Vynalézavost italské mafie je vskutku bezbřehá: objevila další způsob, jak komunikovat se svými šéfy, kteří zrovna sedí za mřížemi, nesmějí používat mobil, stýkat se s ostatními vězni nebo číst noviny. Dozorci jim totiž tu a tam dovolí koukat v televizi na pořady o fotbale a právě toho členové klanu využili. Do populárního sportovního pořadu Quelli che il Calcio posílali divácké esemesky, které rolují na obrazovce. Věznění bossové tak měli díky šifrovaným vzkazům aktuální informace o svém byznysu. Televizní stanice o zneužívání programu nevěděla a vzápětí oznámila, že systém posílání esemesek zruší.

Podle státního zástupce a odborníka na organizovaný zločin Enza Macriho šlo velmi často o na první pohled obyčejné a nevinné zprávy: například že se odesílateli ten či onen hráč líbil nebo nelíbil nebo že výsledek zápasu ovlivnil rozhodčí. Ve skutečnosti to byly šifrované důležité informace pro šéfy.

Podle Macriho byly zprávy adresovány zhruba šesti stovkám zavřených mafiánských bossů. Ti totiž sedí v samostatných celách a velmi často nesmějí ani přijít do styku s ostatními vězni, upřesnil redaktor italské televize RAI Josef Kašpar. Bossové mimo jiné nemohou používat mobilní telefony, přijímat ani odesílat zásilky nebo cokoliv nakupovat. Nemají přístup k tisku a televizi mohou sledovat jen zřídka.

Telefonát Josefa kašpara (zdroj: ČT24)

Italská policie zatkla na pláži dalšího mafiánského bosse

Podle oficiální statistiky vlády se od roku 2008, kdy se k moci dostal současný kabinet premiéra Silvia Berlusconiho, daří policii denně zatknout v průměru osm členů italské mafie. Také dnes udělala italská policie další úlovek: na odlehlé pláži kalábrijského města Tropea zatkla mafiánského bosse Salvatora Facchineriho. Jde o nebezpečného příslušníka klanu Taurianova kalábrijské mafie Ndranghety. Po Facchinerim šla policie asi šest měsíců. V letovisku Tropea se skrýval jako rekreant.

Zatčení italského mafiána
Zdroj: ČT24