Na Obamu se valí kritika z řad americké armády

Washington - Velitel americké námořní pěchoty generál James Conway kritizoval plán prezidenta Obamy stáhnout vojáky z Afghánistánu v červenci 2011. Stanovení termínu podle něj nahrává Tálibánu. Dává radikálům sílu vydržet a navíc afghánské bezpečnostní síly ještě tou dobou nebudou připravené situaci v zemi zvládnout. Conway se stal už druhým generálem americké armády, který veřejně kritizoval Obamovy plány na stažení amerických vojsk. Velitele spojeneckých vojsk v Afghánistánu generála Stanleyho McChrystala stála podobná kritika místo.

„Myslíme si, že zrovna teď to našemu nepříteli pravděpodobně svým způsobem dodává podpory,“ řekl generál o stahování amerických vojáků z Afghánistánu. Prohlásil dále, že si „opravdu myslí“, že „než nám podmínky v terénu umožní předat štafetu, uplyne několik let“.  

Podle Conwaye posilují plány prezidenta Obamy na brzké stahování vojsk bojovníky Tálibánu. "Odposlechli jsme několik jejich hovorů, ve kterých říkali: Skvěle, musíme vydržet už jenom rok," řekl Conway.

Už toto pondělí řekl americký generál William Caldwell, který má na starosti výcvik afghánské policie a armády, že afghánské bezpečnostní síly budou schopny převzít úkoly mezinárodní koalice v nejlepším případě v listopadu příštího roku, tedy tři měsíce po začátku amerického stahování.

Vydáno pod