Mexická armáda objevila 72 mrtvol

Mexiko - Mexické armádní jednotky nalezly na severu země 72 mrtvol. Podle sdělení úřadů jde o přistěhovalce unesené blíže nespecifikovanou ozbrojenou skupinou, nikoliv o oběti drogových gangů, jak předpokládala původní verze vyšetřování. Těla vojáci objevili po přestřelce s drogovou mafií, během níž zemřeli tři ozbrojenci a jeden voják. V Mexiku zuří válka s drogovými kartely mafií, za poslední čtyři roky kvůli ní zemřelo už 28 tisíc lidí.

Vojáci těla objevili na farmě nedaleko hranic se Spojenými státy, když pronásledovali podezřelé ozbrojence. Jde o ostatky 58 mužů a 14 žen. Vojáci na místě navíc zajistili zbraně, munici a uniformy. V oficiálním prohlášení armáda označila nález jako „barbarský čin, kterého se dopustily kriminální organizace“.

Policii informaci poskytl zraněný muž, který promluvil pod podmínkou anonymity. Sám sebe označil za ilegálního imigranta, kterému se podařilo přežít. Podle policie uvedl, že on a další přistěhovalci převážně ze Střední Ameriky byli uneseni ozbrojenci a zadržováni na ranči ve městě San Fernando asi 160 kilometrů jižně od texaského Brownsville.

Stát Tamaulipas, kde k hrůznému nálezu došlo, patří mezi mexické státy s nejvyšší mírou zločinnosti, kde jsou přestřelky a vyřizování účtů různých skupin drogového podsvětí téměř na denním pořádku.