Carter jedná v KLDR o propuštění Američana

Pchjongjang - Bývalý prezident Spojených států Jimmy Carter dorazil do Severní Koreje, aby tam vyjednal propuštění Američana Aijalona Mahliho Gomese. Pchjongjang ho v dubnu odsoudil za ilegální vstup do země k osmi letům v pracovním táboře. Gomes se pak údajně pokusil o sebevraždu. Podobnou misi uspořádal loni Bill Clinton a dosáhl tehdy osvobození dvou amerických novinářek.

Cartera a jeho doprovod přivítal dnes na letišti v Pchjongjangu náměstek ministra zahraničí Kim Kje-kwan. Carter, který vládl v letech 1977-81, svou cestu označuje jako soukromou humanitární. Pchjongjang si ale dal záležet aby vzbudil dojem, že jde o státní návštěvu. Exprezidenta Spojených států přijal muž číslo dvě severokorejské nomenklatury - předseda stálého výboru lidového shromáždění Kim Jong-nam.

Aijalon Mahli Gomes byl v KLDR odsouzen k osmi letům nucených prací za to, že údajně v lednu nelegálně překročil hranici. Gomes je údajně ve špatném duševním stavu, v červenci se pokusil o sebevraždu a byl hospitalizován. Nejmenovaný americký úředník řekl agentuře AP, že Severní Korea souhlasila s Gomesovým propuštěním, pokud si pro něj Carter přiletí.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Na výsledek jednání napjatě čeká i Bílý dům, to lze ale vyčíst jen mezi řádky oficiálních prohlášení. „Nebudu komentovat nic, co by mohlo ohrozit jakoukoliv soukromou humanitární misi, která možná probíhá. Samozřejmě si ale myslíme, že pan Gomes by měl být propuštěn,“ uvedl mluvčí Bílého domu Bill Burton.

Podobnou cestu jako Carter loni podnikl i další bývalý americký prezident Bill Clinton. Tomu se podařilo vyjednat propuštění dvou amerických novinářek. Lauru Lingovou a Eunu Leeovou Severokorejci poslali na nucené práce na 12 let.

Nositel Nobelovy ceny míru Jimmy Carter v Pchjongjangu už také jednou uspěl - v roce 1994 se mu podařilo nejtužší komunistickou diktaturu světa přimět k jednáním o jaderném programu.