Francie hrozí, že nepustí Rumunsko do Schengenu

Paříž – Francie dnes upozornila, že by mohla zablokovat vstup Rumunska do schengenského prostoru. Důvodem je imigrace rumunských Romů do Francie. Ta v minulých týdnech nařídila vystěhování několika stovek rumunských a bulharských Romů, kteří v zemi pobývali ilegálně. Paříž také vyzvala Evropskou komisi k tlaku na Rumunsko, aby zastavilo odliv svých Romů. Bulharská vláda dnes pro repatriaci Romů vyjádřila pochopení. Také evropská komisařka pro spravedlnost, základní práva a občanství Viviane Redingová prohlásila, že vyhošťování Romů z Francie do určité míry chápe, ale že zároveň u ní vyvolává i určité znepokojení.

Do Paříže dnes přijeli rumunský státní tajemník Valentin Mocanu, který je pověřen problematikou Romů, a státní tajemník Dan Valentin Fatuloiu, pověřený veřejnou bezpečností. Francie na schůzce se zástupci Rumunska obhajovala vystěhování asi šesti stovek ilegálních přistěhovalců z Rumunska a Bulharska.

Francouzský premiér François Fillon dnes navíc poslal Evropské komisi dopis s výzvou, aby Evropská unie donutila Rumunsko k řešení romské otázky. Podle Paříže by na to Rumunsko mělo využít evropské peníze. „Francie nemá justiční prostředky k tomu, aby rumunskou vládu donutila vynakládat finance z těchto fondů na bydlení a vzdělávání obyvatelstva. Ale Evropská unie tak může činit, a proto premiér dnes napsal panu Barrosovi “ vysvětlil státní tajemník pro evropské záležitosti Pierre Lellouche.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Brice Hortefeux, francouzský ministr vnitra:

„Bylo by chybou si myslet, že jsou vyhošťování jen kvůli tomu, že jsou Romové. Ale stejně tak mylné by bylo vítat všechny Romy, kteří by rádi byli na francouzské půdě.“

„Rumunská vláda to musí považovat za národní prioritu, a pokud se tak nestane, mohou se stát některé věci, zejména pokud jde o vstup Rumunska do Schengenu,“ varoval Lellouche. Rumunsko a Bulharsko se mají přitom podle plánu připojit k Schengenu příští rok na jaře.

Bulharská vláda dnes vyjádřila pochopení pro repatriace Romů. Podle ministra zahraničí Nikolaje Mladenova se problém navracení Romů přehání. Jde prý o francouzskou vnitropolitickou debatu. První skupina 13 bulharských Romů dorazila do vlasti minulý pátek. Dnes večer se má vrátit dalších jedenáct a 10. září devět Romů.

Francie letos deportovala přes osm tisíc Romů z Rumunska a Bulharska

Francouzské úřady vyhostily od 1. ledna přes 8 030 rumunských a bulharských Romů zpět do zemí jejich původu. Jak dnes oznámil francouzský ministr pro imigraci Eric Besson, 1 291 bylo k návratu do vlasti donuceno. Zbývajících 6 739 odjelo dobrovolně. Úřady zorganizovaly kvůli deportaci 27 zvláštních leteckých spojů.

Další dvě letadla odstartují s vyhoštěnými osobami ve čtvrtek. Z pařížského mezinárodního letiště Charlese de Gaulla odletí 158 lidí a z Lyonu na jihovýchodě Francie 125. Další deportační lety se plánují na 14. a 30. září.

Nová politika Sarkozymu doma neprospěla

Průzkumy veřejného mínění ukázaly, že tato radikální politika prezidentu Nicolasi Sarkozymu, vzdor očekávání, doma žádné kladné body nepřinesla - spíš naopak. Rozlítil i jinak klidné katolíky. Arthur Hervet, kněz a zastánce Romů ve městě Lille se dokonce modlil, aby Sarkozy dostal srdeční příhodu. Sarkozyho šance stát se za dva roky znovu prezidentem jsou podle průzkumů pořád menší.