Diabetikům svítá naděje na lepší léčbu vředů

Washington - Američtí vědci možná našli nové řešení pro miliony lidí na celém světě, kteří trpí bolestivými a nevzhlednými kožními vředy. Zabírá na ně nový léčivý gel. Tyto nepříjemné kožní projevy jsou důsledkem stárnutí organismu, obezity i cukrovky a pro řadu lidí boj s nimi končí neradostně – amputací končetiny kvůli pokračujícímu odumírání tkání.

Látka obsažená v gelu prošla testováním na stovce pacientů z Ameriky a Nového Zélandu. Čekají ji poslední kola testování a s trochou štěstí bude moci k pacientům. Výborně prý účinkuje na chronické kožní vředy, které se objevují jako nepříjemný vedlejší příznak stárnutí organismu, cukrovky nebo poruch imunitního systému.

„Je velmi těžké léčit například diabetické kožní rány a vředy. Tělo těchto lidí produkuje příliš mnoho určitých proteinů, které neumožní, aby se rány zahojily. Proto jsme vyvinuli speciální gel, který dokáže v ráně přesně tyto proteiny zablokovat. Díky tomu se sem mohou dostat ty správné buňky a rána se zahojí,“ popisuje profesor buněčné biologie z londýnské univerzity David Becker.

Gel léčí nehojící se vředy (zdroj: ČT24)

Kvůli stárnutí a nezdravému životnímu stylu se cévy zužují a krev se jimi prodírá s čím dál většími potížemi. Nový léčivý gel prý dokáže ovlivnit komunikaci mezi buňkami a tím urychlit hojení takto postižených tkání. Jedna lahvička podle odhadů vyjde na 200 dolarů – asi 4000 korun. Běžná léčba pacienta s kožními vředy ale stojí v průměru 20 tisíc dolarů. Při aplikaci se tekutina nakape na celou plochu vředu a v okamžiku se promění v gel.

Rána se zaváže tlakovým obvazem, který působí proti vysokému tlaku v cévách. Až doposud byly tyto obvazy jedinou možnou léčbou. Pacienti s diabetickými nebo žilními vředy ale často čekali dlouhé měsíce na jakékoliv zlepšení. Celou dobu léčení přitom museli trávit v kolečkovém křesle. Přidání gelu ale toto období výrazně zkrátí.

„Zajímají nás hlavně lidé s těžkými a dlouhotrvajícími vředy, které nereagují na léčbu. Pacientům bývá od padesáti do osmdesáti let a potíže u nich přetrvávají měsíce nebo i roky. Dosavadní výsledky jsou velmi slibné, protože jim dokážeme ulevit mnohem rychleji a v podstatě dokončit léčbu v lepších případech během čtyř týdnů,“ vysvětluje profesor Becker.

Jen ve Spojených státech amerických stojí léčba lidí s žilními vředy tři miliardy dolarů ročně. Podle odhadů Světové zdravotnické organizace bude do roku 2030 na světě 440 milionů diabetiků, z nichž polovina bude čelit nutnosti amputace končetiny kvůli neléčitelným vředům. O ztrátě pracovního uplatnění ani nemluvě. Své o tom ví i Philips French: „Dostal jsem se opravdu skoro na dno. Měl jsem přitom jenom jeden vřed, který přetrvával dva roky. Jednou jsem přišel za svým ortopedem a řekl mu, že už toho mám opravdu dost, ať mě odveze do nemocnice a tu nohu mi usekne. Prostě už jsem to nemohl vydržet.“

Philip French si před třiceti lety zlomil nohu během fotbalového zápasu. Už tehdy trpěl cukrovou, která vedla k nečekaným komplikacím. Lékaři mu chirurgicky několikrát odstranili hluboký absces, nakonec mu museli kvůli riziku otravy krve amputovat palec na noze. Bolestivých vředů se nezbavil nikdy. Právě lidem, jako je on, by podle lékařů mohl nový gel výrazně pomoci. „Vředy diabetiků jsou nejhorší. Během půl roku se zlepší nebo vyléčí jenom čtyřicet procent pacientů. Navíc vředy u diabetiků jsou v západním světě nejčastější příčinou amputace končetiny,“ říká cévní chirurg Toby Richards.

Nový léčivý gel by se mohl dostat na trh nejdřív v roce 2014. Pacienti musí do té doby spoléhat na tradiční postupy nebo na nejrůznější experimenty. Podle některých lékařů prý hojení mohou urychlovat některé druhy červů – to je ale jen pro opravdu silné nátury.

  • Gel na vředy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1895/189463.jpg
  • Vřed autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1895/189460.jpg
  • Kožní vřed autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1895/189462.jpg