Horníci již vědí, že jejich vysvobození potrvá dlouho

Santiago de Chile - Třiatřicet zavalených horníků v chilském dole už ví, že jejich vysvobození bude trvat dlouho. Muži prý přijali zprávu klidně. Podle informací, které mají od ministra zdravotnictví, se z podzemí nedostanou do státního svátku 18. září, budou ale snad vysvobozeni do Vánoc. Úřady, které o horníky pečují, jim do podzemí dopraví léky pro psychické povzbuzení. Rodiny mužů, kteří uvízli 700 metrů pod zemí, už od nich dostaly první poštu. Do podzemí tak poputují některé osobní věci, o které horníci požádali.

„Mohli jsme jim více méně říci, že je nebude možné zachránit před státním svátkem 18. září a že doufáme v to, být s nimi před Vánocemi. To je zatím dost široký rámec, který budeme moci upřesňovat,“ uvedl chilský ministr zdravotnictví Jaime Manalich. Předpověděl, že horníci budou muset čelit depresím a strachu.

Horníci zůstali 700 metrů pod zemí poté, co jim zával odřízl přístupovou cestu. Mohou se pohybovat v šachtě dlouhé 1,2 kilometru. Než je tedy vysvobodí, mají zde dostatek místa, aby si vybudovali například místo na odpočinek. „Doufáme, že se podaří určit bezpečný prostor, v němž si budou moci zřídit místo na spaní a odpočinek, další na rozptýlení, jídlo a práci,“ řekl chilský ministr zdravotnictví Jaime Manalich.

Do podzemí, ve kterém jsou horníci uvěznění od 5. srpna, teď záchranáři posílají výživu, glukózu a tablety, které mají zamezit dehydrataci. Horníci dostanou také svítilny a antidepresiva, hygienické potřeby, oblečení nebo hry. Zatím horníci dostávají k jídlu koncentrovaný vývar. Mají ho konzumovat pomalu, vždy po šesti hodinách. Tuhou stravu nebudou dostávat ještě tři nebo čtyři dny.

Vrtem vedoucím k útočišti horníků jim brzy dorazí i věci, o které žádali sami horníci, jako například fotbalové tričko nebo fotografie Elvise Presleyho. V korespondenci od horníků byla podle agentury AFP i jedna žádost o církevní svatbu. I v dalších odpovědích na předchozí vzkazy příbuzných bylo hodně emocí a překvapení.

Vrtání záchranné šachty začne nejdřív v neděli

Horníci si stěžují, že nemůžou spát, někteří z nich dokonce trpí depresemi. Je tedy nyní potřeba, aby si vytvořili rutinní režim. Měl by střídat odpočinek s aktivitou. Horníci se navíc kromě nudy budou pod zemí potýkat zřejmě i s horkem, které hodně ubírá energii. V hloubce 700 metrů může být i 34 stupňů Celsia. 

Vrtání záchranné chodby o průměru 66 centimetrů nezačne dřív než v neděli. Několik horníků má dosud nadváhu, panují proto obavy, aby se úzkou šachtou protáhli. Zdravotníci ale ujišťují, že muži zhubnou. Dosud shodili zhruba 8 kilogramů.

Chilský důl, ve kterém uvízlo 33 horníků
Zdroj: ČT24